De Giro-renners produceren genoeg energie om vijf huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien

26. april 2012

Til redaktionen

Holstebro, 26. april 2012

De wielrenners van de Giro d’Italia produceren tijdens de drie weken lange wielerwedstrijd een hoeveelheid energie die voldoende is om vijf huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien. Tijdens de 2e etappe rijden ze door de gemeente Holstebro, die veel investeert in alternatieve en CO2-neutrale energie.
Lees meer over de Giro d’Italia in de gemeente Holstebro op www.holstebro.dk/giropresse

Tekst door journalist Flemming Hove.
Foto’s door fotograaf Søren Palmelund & fotograaf Ole Mortensen, Tilsted Com.
De tekst en foto’s mogen alleen in redactioneel verband worden gebruikt.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het communicatieteam van de gemeente Holstebro, teammanager Mette Mørk Andersen en journalist Karsten
Peier, tel. +45 9611 7517

Met vriendelijke groet
Mette Mørk Andersen
Gemeente Holstebro

De gemeente Holstebro wil niet afhankelijk zijn van kolen, olie en aardgas:

De Giro-renners produceren genoeg energie om vijf huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien

 

De gemeente Holstebro krijgt op 6 mei bezoek van een menselijke energiecentrale. Op die dag rijden de professionele renners van de Giro d’Italia door de gemeente op jacht naar een topresultaat in de 2e etappe.
De bijna 200 wielrenners produceren tijdens een gemiddelde etappe een enorme hoeveelheid energie. Als de op een na grootste wielerwedstrijd ter wereld 3 weken later na zo’n 3500 km ten einde is, hebben de renners een energieproductie bij elkaar getrapt die voldoende is om vijf huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien!
Bovendien gaat het daarbij om alternatieve en CO2-neutrale energie…

Onafhankelijk

Milieuvriendelijke energie heeft een hoge prioriteit in de gemeente Holstebro. De doelstelling van de gemeente is om op den duur onafhankelijk te zijn van kolen, olie en aardgas. Daarom houdt de gemeente zich op dit moment bezig met een aantal projecten waaruit moet blijken hoe fossiele brandstoffen kunnen worden vervangen door CO2-neutrale alternatieven.
Het afvalenergiebedrijf Maabjerg BioEnergy bij Holstebro is ’s werelds grootste in zijn soort en zet grote hoeveelheden gier en afval uit de levensmiddelenindustrie om in warmte, elektriciteit en verschillende voedingsstoffen.
”We hebben in de gemeente Holstebro allang aangetoond dat we CO2-neutrale elektriciteit en warmte kunnen produceren, dus nu kunnen we ons o.a. gaan richten op het creëren van milieuvriendelijke alternatieven voor fossiele voertuigbrandstoffen”, vertelt bestuursvoorzitter Arne Lægaard van Maabjerg BioEnergy.
”Nu we een manier hebben gevonden om gas uit onze afvalproducten te winnen, beschikken we over een onuitputtelijke bron van CO2-neutrale energie. De wereldvoorraden kolen, olie en aardgas zullen op een gegeven moment uitgeput raken, terwijl er altijd afval zal zijn waar we energie uit kunnen winnen”, zegt hij.

Lokale energie

Maabjerg BioEnergy, een gemeenschappelijke onderneming van Vestforsyning Varme A/S in Holstebro en Struer Fjernvarme A/S, kan de uitstoot van fosfor en stikstof in het milieu aanzienlijk verminderen. Tegelijkertijd wordt de biogasproductie gebruikt om energie voor de hele omgeving te produceren.
In cijfers zet de installatie ongeveer 650.000 ton biomassa per jaar om in zuivere energie in de vorm van warmte en elektriciteit. Het energierendement komt overeen met het warmteverbruik van 5388 woningen en het elektriciteitsverbruik van 14.381 woningen.
Maabjerg BioEnergy levert zodoende een sociaal-economische winst van 1 miljard Deense kronen op.

Gegevenskader: Rekensom

De rekensom van de energieproductie van de Giro d’Italia-renners is heel eenvoudig.
Elke renner produceert gemiddeld ca. 24 megajoule (of de energie van 24 kleine Mars-repen) per dag. Omgerekend komt dit erop neer dat de ongeveer 200 renners tijdens elke etappe samen ruim 1360 kWh produceren. Na drie weken (21 etappes) hebben ze ruim 28.000 kWh geproduceerd.
Een gezin van twee volwassenen en twee kinderen in een eengezinshuis van 140 m3 verbruikt jaarlijks zo’n 5000 kWh.
De uitkomst is dat de totale energieproductie van de wielrenners tijdens de Giro d’Italia ongeveer gelijkstaat aan het jaarverbruik van vijf huishoudens.

Alle pressemeddelelser om: