Cykelrytterne forbrænder 24 Mars Bar – hver dag..!

2. april 2012

Til redaktionen

Holstebro, 2. april 2012

Når Giro d’Italia-feltet kører i Danmark kommer de til at køre gennem Holstebro Kommune og Danmarks spisekammer.
Læs mere om Giro d’Italia i Holstebro Kommune på www.holstebro.dk/giropresse

Tekster ved journalist Flemming Hove.
Fotos ved fotograf Ole Mortensen, Tilsted Com & privat foto.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.

Yderligere oplysninger kan fås ved kontakt til Holstebro Kommunes kommunikationsteam, leder Mette Mørk Andersen og journalist Karsten Peier, tlf. +45 9611 7517

Med venlig hilsen
Mette Mørk Andersen
Holstebro Kommune

Giro d’Italia-feltet kører gennem Holstebro og Danmarks spisekammer:

Cykelrytterne forbrænder 24 Mars Bar – hver dag..!

 

Forestil dig, at du spiser 24 Mars Bar hver dag i tre uger – og ikke andet. Så vil badevægten sandsynligvis få svedperler på displayet, og tøjet skal kæmpe en kamp, der er dømt til at mislykkes!
Men hvis du er professionel cykelrytter og deltager i verdens næststørste etapeløb Giro d’Italia, svarer det til den energi, du forbrænder hver dag.
Lektor på Institut for Idræt på Københavns Universitet, Nikolai Baastrup Nordsborg, konstaterer, at cykelrytterne har behov for den helt rigtige mad for at kunne klare sig igennem et så hårdt etapeløb. Til sammenligning svarer det til, at en normal voksen mand skal spise det dobbelte af, hvad han plejer og samtidig drikke seks liter vand om dagen.

Brændstoffet

– Kroppen bruger sukker og fedt som brændstof. Hvis man triller en hyggetur på sin cykel, bruger man af fedtdepoterne, men når man som professionelle cykelryttere arbejder hårdt, skal sukkerdepoterne være fyldt op. Ellers risikerer de at ”gå kolde”, siger Nikolai Baastrup Nordsborg.
Under et Giro d’Italia er det ofte hjælperytterne, der har det hårdest. Det er ikke dem, der vinder, men dem, der sørger for, at deres kaptajn får de bedste muligheder for at vinde. Hjælperytterne slider dag ud og dag ind, og derfor er det utroligt vigtigt også for dem at spise det rigtige – og nok af det.
– Når cykelryttere har svært ved at ”sidde på hjul” i f.eks. sidevind eller op ad et bjerg, er der kun dem selv til at lave arbejdet. Det koster op til 20 procent mere energi. Endnu hårdere er det at gå i udbrud eller blive bedt om at hale en flok udbrydere ind. Så skal man måske bruge 30-40 procent mere energi end de andre, og dét kan blive en dyr regning at betale, siger han.

Masser af sukker

– For at få energi nok er der kulhydrater i alt, hvad cykelrytterne spiser. Da de forbrænder så mange kalorier, som de gør, er de nødt til at spise seks-otte gange om dagen. De kan simpelthen ikke spise sig til energien med tre hovedmåltider. Ofte er de på grænsen af, hvad de kan indtage, så derfor skal de også have sukkerhjælpemidler som f.eks. energibar, energigel og energidrik, siger Nikolai Baastrup Nordsborg.

Danmarks spisekammer

Når cykelrytterne under 1. og 2. etape af Giro d’Italia kører på vejene i Vestjylland – bl.a. gennem Holstebro Kommune – kører de midt i det, der ofte karakteriseres som Danmarks spisekammer.
Kirsti Storinggaard fra Regional Madkultur Vestjylland i Holstebro er stolt af, at landsdelen har tradition for at producere og levere en meget stor procentdel af fødevarerne til det øvrige Danmark.
– Vi har faktisk det hele. Vi har både hoved- og nicheproduktioner med alt fra hav-til-mave og fra jord-til-bord. Traditionelle landsbrugsprodukter som kød og diverse afgrøder, en dominerende mejeriproduktion samt fiskeprodukter veksler med nicheprodukter, der omfatter f.eks. vin, kryddersnaps og whiskey, fortæller Kirsti Storinggaard.
Dertil kommer, at hele det vestjyske område er begunstiget med masser af restauranter, hoteller og spisesteder, som har gjort det til en dyd at bruge de regionale madvarer i kokkekunsten.
Regional Madkultur Vestjylland har ca. 30 medlemmer, og Kirsti Storinggaard er glad for den store mangfoldighed.
– De store hovedproduktioner af traditionelle fødevarer giver mulighed for at skabe en tæt underskov af mindre producenter, der beskæftiger sig med at forarbejde og forædle produkter, siger hun.
Få flere informationer på www.madlandet.dk og www.holstebro.dk/giropresse.

Alle pressemeddelelser om: