Holstebro mogelijk zware dobber voor Giro d’Italia-renners

26. marts 2012

Til redaktionen

Holstebro, 26. marts 2012

De tweede etappe van de Giro d’Italia in Denemarken doet de gemeente Holstebro aan. Hier zullen de renners te maken krijgen met een stevige zijwind, die net zo bepalend voor de overwinning kan zijn als de Alpe d’Huez vaak is geweest in de Tour de France.

Holstebro is een van de gemeentes met het beste fietspadennet (ruim 181 km) van Denemarken, en is daarmee een uitstekende bestemming voor fietsfanaten.
Lees meer over de Giro d’Italia in de gemeente Holstebro op:
www.
Tekst door journalist Flemming Hove.
Foto’s door fotograaf Helle S. Andersen & Søren Palmelund/Tilsted Com.
De tekst en foto’s mogen alleen in redactioneel verband worden gebruikt.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het communicatieteam van de gemeente Holstebro, teammanager Mette Mørk Andersen en journalist Karsten Peier, tel. +45 9611 7517.

Met vriendelijke groet
Mette Mørk Andersen
Gemeente Holstebro

 

Holstebro mogelijk zware dobber voor Giro d’Italia-renners

Verraderlijke westenwind in de gemeente met het beste fietspadennet van Denemarken.

De stevige Deense westenwind kan nog een bijzonder onaangename verrassing worden voor de Giro d’Italia-renners die hun huiswerk niet hebben gedaan. De verraderlijke wind kan in feite net zo bepalend zijn voor de overwinning als de Alpe d’Huez vaak is geweest in de Tour de France.
Als de renners van de Giro d’Italia tijdens de tweede etappe de westkust van Jutland aandoen en daarna o.a. via de gemeente Holstebro naar het noorden rijden, kan een stevige zijwind het peloton uiteen doen vallen en tot enorme tijdsverschillen leiden.
Zo verloor de grote ploeg Leopard Trek vorig jaar in de ronde van Denemarken in korte tijd alle hoop op een goed klassement toen het peloton door de West-Jutse zijwind in verschillende groepen uiteen brak.

Riis: ”Goed opletten!”

Bjarne Riis, teameigenaar van Team Saxo Bank, is als geen ander op de hoogte van de uitdagingen van de West-Jutse zijwind en staat erom bekend zijn renners zeer zorgvuldig voor te bereiden op alle mogelijke scenario’s. En juist het rijden met zijwind is iets dat het team goed beheerst.
”Het is een kwestie van vooraan rijden in het peloton en er goed op letten dat de ploegcaptain voorop blijft rijden om ongelukken te voorkomen. De wind is een factor van belang in Denemarken, vooral aan de kust. Als het hard waait, kan het peloton in drie-vier grote groepen uiteenvallen. Daarom moet je de windomstandigheden kennen en goed voorbereid zijn”, zegt Bjarne Riis.
De ploegleiders van alle Giro d’Italia-ploegen zullen er nog een zware dobber aan krijgen de windomstandigheden in te schatten en rekening te houden met de wisselende windkrachten en windrichtingen.

Uniek fietspadennet

Hoewel de gemeente Holstebro aan de westkust een pittige kennismaking voor de Giro d’Italia-renners belooft te worden, ziet de rest van de tocht door de gemeente terug naar het beginpunt er goed uit.
De renners zullen hier merken hoe de plaatselijke bevolking op allerlei vindingrijke manieren de op een na grootste wielerwedstrijd verwelkomt, die voert door de gemeente met het beste en meest ontwikkelde fietspadennet van Denemarken.
In 1980 werd de stad voor de tweede keer uitgeroepen tot ”Stad van het jaar”, met als reden juist de vele veilige fietspaden en daarmee de vooruitstrevende plannen van de gemeente.

181 km aan fietspaden

Sindsdien is de uitbreiding van het fietsverkeersnet in het hele district voortgezet en staan er nog vele meer maatregelen op stapel. Deze hebben allemaal tot doel de omstandigheden voor de fietsers te verbeteren en deze gezonde manier van vervoer te bevorderen.
De gemeente Holstebro beschikt over 181 km aan openbare fietspaden. Daarnaast zijn er nog vele bospaden, gravelpaden en andere fietsroutes door de bossen. Het bos Vestre Plantage is bovendien voorzien van gemarkeerde mountainbikeroutes.
Toen Italiaanse sportverslaggevers eerder dit jaar een kijkje kwamen nemen in West-Jutland, was het commentaar dan ook zeer positief: ”Denemarken biedt unieke omstandigheden voor fietstoeristen en fantastische mogelijkheden voor Italiaanse gezinnen om een actieve vakantie te beleven.”

Alle pressemeddelelser om: