– Nu må vi gå i tænkeboks

18. juni 2009

il redaktionen

Holstebro, 18. juni 2009

Vi e-mailer pressestof for Nordvækstjylland, som består af Lemvig Kommune, Struer Kommune og Holstebro Kommune.
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen var ikke upåvirket af presset fra 1.400 utilfredse vestjyder på borgermødet i Lemvig.

Se mere på www.livet-i-nordvest.dk

Tekst ved journalist Carsten Tolbøll.
Fotos ved fotograf Søren Palmelund og Bent Tilsted/Tilsted Com.
Tekst og foto findes på www.presseoversigt.dk
Tekst og fotos må kun gengives i forbindelse med redaktionel omtale af livet-i-nordvest.dk.
Se alle pressemeddelelser Nordvækstjylland på http://www.presseoversigt.dk/vis.asp?kundeid=260

Yderligere informationer kontakt regionsrådsmedlem og borgmester Martin Merrild, tlf. 2127 6846.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

– Nu må vi gå i tænkeboks

Ingen konkrete løfter, men måske en åbning. Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen var ikke upåvirket af presset fra 1.400 utilfredse vestjyder i Lemvig

– I demokratiet er der noget, der hedder beskyttelse af mindretallet. Jeg forstår, at I føler jer overset, og jeg har et ansvar for, at ingen skal trynes. Vi må gøre noget for ikke at få et skævt Danmark. Nu må vi gå i tænkeboks og finde en løsning.

Langt inde i det næsten tre timer lange borgermøde om sygehusstruktur opstod der en sprække i det politiske panser hos sundhedsminister Jakob Axel Nielsen. Den konservative minister havde i løbet af dagen foretaget en rejse fra Herning over Holstebro til Lemvig – netop den distance, som borgerne i Nordvestjylland frygter for en dag at skulle blive nødsaget til at tilbagelægge i omvendt retning i en ambulance med sirene og blå blink.

Uformelt, kontant og i blåmønstrede skjorteærmer havde Jakob Axel Nielsen forinden besvaret bombardementet fra det propfulde Lemvig Idræts- og Kulturcenter med velkendt skyts: Antallet at akutmodtagelser skal halveres for at samle ekspertisen og styrke kvaliteten. Fremtidens præhospitale beredskab vil opveje problemet med de forøgede afstande til sygehusene.

Den slags strategiske udmeldinger beroligede som ventet ikke de ca. 1.400 fremmødte vestjyder. Spørgsmål og angreb fra kendte og ukendte borgere og fagpersoner væltede ned over ministeren og gjorde – som han selv erkendte – indtryk:

– Men så udtrykker I bekymring for, at pårørende må rejse længere for at besøge indlagte. Her vægter jeg hensynet til den syge og vil derfor ikke spekulere på afstanden til sygehuset. I nævner, at en praktiserende læge stod med en patient med hjertestop i 42 minutter, før ambulancen kom. Jamen hvis ikke lægen havde været der, var patienten død! Det er ikke afstanden, men hjælpen, der betyder noget, sagde Jakob Axel Nielsen.

Ministerpåstand blev tilbagevist

Mere diffus, men ikke mindre bombastisk, forekom sundhedsministerens udlægning af den politiske ansvarsfordeling mellem regionsråd, regering og regeringens ekspertpanel med professor Erik Juhl i spidsen.

– Regeringen og ekspertpanelet kan kun tage stilling til de sygehusplaner, regionerne laver. Derfor er Holstebro som fremtidigt akuthospital i vest aldrig kommet op på mit bord og kommer det ikke, for det er ikke regionsrådets plan. Udvidelse i Herning er det, jeres regionsråd har adresseret, og kan I ikke lide den plan, må I vælge et nyt regionsråd!, sagde sundhedsminister Jakob Axel Nielsen.

Panelets to repræsentanter for Midtjyllands Regionsråd, viceformand Johannes Flensted Jensen (A) og borgmester Martin Merrild (V) gjorde ministeren opmærksom på, at regionsrådet ikke har foreslået udbygning af Herning-sygehuset. Den løsning blev opfundet af Erik Juhl-udvalget og derefter tiltrådt af regeringen, påpegede de. Uden videre effekt at dømme efter ministerens gentagelser af postulatet.

At aflive Gødstrup-projektet, som formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V), gjorde for et par uger siden i Lemvig, ville sundhedsministeren foreløbig ikke være med til.

– Jeg kan ikke sige, at Gødstrup er død, når jeg den 26/1 har skrevet til Midtjyllands Regionsråd, at I får en chance mere til at argumentere for jeres projekt. Jeg kommer ikke med en kovending i dag. Jeg trækker ikke en kanin ud af hatten, fastslog Jakob Axel Nielsen.

Alle pressemeddelelser om: