Forudsigelige tal, som næppe vil overbevise regeringen

27. maj 2009

Til redaktionen

Holstebro, 27. maj 2009

Vi e-mailer pressestof for Nordvækstjylland, som består af Lemvig Kommune, Struer Kommune og Holstebro Kommune.
I går blev COWI-rapport nr. 2 offentliggjort.
Se COWI-rapporten her http://www.rm.dk/files/Henrik/PDF-filer/COWI-rapport/cowi%2026.%20maj%202009/NytHospitalVest-72dpi.pdf
Se mere på www.livet-i-nordvest.dk

Tekst ved journalist Carsten Tolbøll.
Foto ved fotograf Ole Mortensen/Tilsted Com.
Tekst og fotos må kun gengives i forbindelse med redaktionel omtale af livet-i-nordvest.dk.

Yderligere informationer kontakt regionsrådsmedlem og borgmester Martin Merrild, tlf. 9684 8484

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

Martin Merrild om COWI-rapport nr. 2:

Forudsigelige tal, som næppe vil overbevise regeringen

 

”Juhu, nu må regeringen da være overbevist! Nu giver de os helt sikkert det nye hospital i Gødstrup, som vi har drømt om.” Regionsrådsformand og socialdemokrat Bent Hansen, den konservative ordfører Poul Müller og Venstres ordfører Anne V. Kristensen kunne næsten ikke få armene ned i går. Den bestilte rapport fra konsulentfirmaet COWI påviser det, som de tre og flere andre i Midtjyllands Regionsråd har håbet på: At det vil være væsentligt billigere at bygge et nyt storsygehus i Gødstup frem for at udvide Regionshospitalet Herning.

Andre er mere skeptiske. Venstre-medlem af regionsrådet og borgmester i Struer, Martin Merrild, erklærer sig på linje med den sundhedsforsker, som i aftes i TV/Midt-Vest betegnede COWI’s talmateriale som rudimentært og grovkornet og næppe i stand til at overbevise en regering.

– Det hele bygger på standardtal for erhvervsbyggerier, og det resultat, COWI når frem til, er yderst forudsigeligt. Enhver kunne på forhånd sige sig selv, at det vil blive yderst besværligt og dyrt at udbygge Herning midt inde i et byområde, hvor enhver udvidelse forudsætter nedrivning af eksisterende huse, og hvor driften af sygehuset skal holdes i gang samtidig med, at man renoverer og bygger etager på. Det er der intet nyt i, og rapporten går jo ikke ind og regner på, hvor dyrt det bliver at bygge de sidste kvadratmeter, når vi når henholdsvis otte og 12 år frem i tiden, siger Martin Merrild.

Han tror ikke på, at rapporten overbeviser regeringen om Gødstrup-projektets rationale og rentabilitet.

– Jeg formoder, at regeringen vil være uanfægtet af disse beregninger. De kunne ikke drømme om at bruge fem mia. kr. på at bygge et eksisterende sygehus om, og rapporten indeholder jo ikke andet nyt om Gødstrup, end at det kan gøres lidt billigere, bl.a. gennem salg af Herning-sygehuset til en pris, som blot er en løs ejendomsmæglervurdering, siger Martin Merrild.

Hvad vil regeringen så foreslå?

– Jeg tror, vi vil blive bedt om at fortsætte med to sygehuse. Man har ikke kunnet forvente, at regeringen skulle forlange en vurdering af Holstebro, når regionsrådet selv har afvist den mulighed. Men efter det her er det jo helt åbenbart, at tingene ville have set anderledes ud, hvis der var blevet regnet på en udvidelse af Regionshospitalet Holstebro. Her vil man kunne bygge ud på tom grund samtidig med, at man holder det eksisterende sygehus i uforstyrret drift, og når det nye står klart, kan man rykke ind i det og gradvist renovere det gamle. Hvis dette bliver et endegyldigt nej til Gødstrup, må Holstebro bringes på banen igen, fastslår Struers borgmester.

Alle pressemeddelelser om: