Forskerkonkurrencer kan få dine drømme til at gå i opfyldelse

4. december 2008

Til redaktionen

Holstebro, 4. december 2008

Vi e-mailer pressestof for Komitéen for Unge Forskere. De har nu skudt konkurrencen for 2009 i gang. Der er fire katagorier, som man kan tilmelde sig i.
Gå ind på hjemmesiden www.unge-forskere.dk og få oplysninger om de fire kategorier, tilmelding m.m.

Tekst ved journalist Flemming Hove.
Fotos ved fotograf Søren Palmelund/Tilsted Com og Unge Forskere.
Tekst og fotos må kun gengives i forbindelse med redaktionel omtale af Unge Forskere.

Yderligere informationer kontakt Unge Forskere, næstformand og professor Peter Mose Larsen, tlf. 6611 9776, 4031 9776 eller mail pml@unge-forskere.dk

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Forskerkonkurrencer kan få dine drømme til at gå i opfyldelse

Unge Forskere – Danmark har skudt 2009-udgaven af sine landsdækkende konkurrencer i gang og håber endnu en gang på rekordstor deltagelse af børn og unge.

Er du én af de mange unge, som er optaget af forskning og naturvidenskab, og som f.eks. drømmer om at blive verdensmester, rejse verden rundt, deltage i uddelingen af Nobelprisen eller blive headhuntet til spændende opgaver?
Så er det en rigtig god idé at deltage i de landsdækkende konkurrencer, som Unge Forskere – Danmark i 2009 arrangerer for skoleelever, lærere og unge rundt om på uddannelsesinstitutionerne.
Ud over glæden og prestigen ved at vinde én af de mange præmier har deltagerne chancen for at komme med til internationale begivenheder og konkurrencer sammen med unge fra hele verden. Og for nogle kan de danske konkurrencer blive genvejen til målrettede studier og senere jobs i forskermiljøet.
Hvert år sætter antallet af deltagere og indsendte projekter rekord i Unge Forskere – Danmarks konkurrencer. I år kan man tilmelde sig i fire kategorier: ”Unge Forskere og Opfindere”, ”Natur&Teknik”, ”Min Vildeste Idé” samt ”Unge Forskere gør Danmark grønnere”.

Verdens bedste

Christoffer Norn blev i maj 2008 verdensmester ved International Science and Engineering Fair i USA, der er blandt verdens største forskerbegivenheder.
Her oplevede han det hektiske, intense og sprudlende liv i New York, de enorme skyskrabere i Chicago og den MEGA spændende konkurrence i Atlanta.
– Jeg oplevede også 3500 klappende mennesker, som kiggede på mig. Da vi fløj hjem, havde SAS opgraderet os til Business Class, og det var bare supersejt, husker han.
Og det er kun én af mange oplevelser.
– Jeg har fremlagt min forskning for ministre og kongelige og fået kontakt til danske universiteter og industri. Jeg blev ansat som forsker hos Novozymes direkte efter min studentereksamen, og jeg har deltaget i europamesterskaberne for unge forskere og opfindere i Spanien, fortæller han.
Christoffer Norn skal desuden være med ved nobelpris-uddelingen, og han er inviteret til Swiss Talent Forum, hvor Nobelpris-modtagere, klimaforskere og vicepræsidenten for den schweiziske nationalbank også deltager.
Den unge forsker har fået oprettet en speciel studieordning på DTU, hvor han studerer nu. Og han er blevet headhuntet som chefredaktør for tidsskriftet ”Young Scientists Journal”.

Cykel til kræftsyge

Tobias Maduro Nørbo har udviklet en speciel tre-hjulet cykel, som kan give f.eks. kræftsyge børn en lettere hverdag. Med cyklen kan de trække dropstativet efter sig uden at skulle have hjælp fra familien – og han har faktisk brugt hele sin børneopsparing og alle sine sparepenge på projektet.
– Via Unge Forskere – Danmark får man mulighed for at arbejde videre med sit projekt og realisere det på en måde, som man ikke ville have mulighed for i al almindelighed, med mindre man allerede havde taget en universitetsuddannelse. Hvis man samtidig lægger masser af arbejde og flid i sit projekt, uanset hvilket emne det drejer sig om, vil man med stor sandsynlighed opnå succes. Unge Forskere – Danmark kan hjælpe med, at man løfter sit eget niveau og forstår, hvordan det er at forske, siger han.
Tobias Maduro Nørbo har fået mulighed for at være med ved verdens største forskerkonkurrence, og han er blevet udtaget til at deltage ved uddelingen af Nobelprisen.
– Der er den mest ærefulde pris, man kan forestille sig, når det gælder forskning. Jeg kan slet ikke sætte ord på, hvor meget dette arrangement tæller for mig. Udtagelsen betyder også, at vi unge forskere bliver taget seriøst. Da jeg selv deltog i de danske konkurrencer, turde jeg ikke en gang håbe på at komme med i finalen, og nu står jeg med en 3. plads fra VM, deltagelse ved nobelpris-uddelingen og muligheden for at studere min master på verdens bedste universitet for ingeniører, MIT, siger han.

Kickstart

Cecilie Nøhr Pedersen har været blandt vinderne i konkurrencen ”Unge Forskere og Opfindere” med sit projekt ”Interleukin 22 bindingsprotein”, og det har siden haft stor betydning for hende.
Min karriere kickstartede, 10 år før jeg havde planlagt det. Jeg har fået et kæmpe netværk af forskerkontakter, som jeg helt sikkert kan bruge i fremtiden, fortæller Cecilie Nøhr Pedersen.
– Desuden har jeg fået en fantastik masse oplevelser, som jeg aldrig havde drømt om, da jeg indsendte mit projekt til Unge Forskere. At være sammen med en masse unge mennesker fra hele verden til det kæmpe arrangement, som EUCYS var, og at skulle til nobelpris-festen er ikke noget, alle 19-årige prøver. Men det kan bestemt anbefales, siger hun.

Alle pressemeddelelser om: