Til redaktionen
Holstebro, 27. november 2008
Vi e-mailer to pressemeddelelser for Nordvækstjylland, som består af Lemvig Kommune, Struer Kommune og Holstebro Kommune. 1.Ekspertpanelets rapport er en katastrofe for Nordvestjylland.
Tekst ved journalist Carsten Tolbøll.
Foto ved fotograf Ole Mortensen/Tilsted Com.
2. Formanden:
Om igen
Region Midtjylland
Tekst ved journalist Else Hansen.
Tekst og fotos må kun gengives i forbindelse med redaktionel omtale af livet-i-nordvest.dk.
Yderligere informationer kontakt borgmester og formand for samarbejdet Nordvækstjylland, Erik Flyvholm, tlf. 9663 1201.
Med venlig hilsen
f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen
En katastrofe for
Nordvestjylland
Tre borgmestre konstaterer, at teknokraterne har talt. Nu må politikerne på banen for at sikre yderområderne anstændige transportafstande til akutsygehuse
Gødstrup forbliver det, den er: En landsby ved Herning. Regeringens ekspertpanel vedrørende sygehusinvesteringer vil ikke bruge 5-6 mia. kr. på et nyt storsygehus i det vestjyske område. I stedet anbefaler udvalget en udbygning af Regionshospitalet Herning som det eneste sygehus med akutmodtagelse i den vestlige del af Region Midtjylland.
Med andre ord: Afstanden til akut sygehusbehandling bliver endnu længere for borgerne i det udsatte nordvestområde. Afstande til akutmodtagelse synes i det hele taget ikke at have spillet nogen større rolle for de fem personer i ekspertpanelet. Martin Merrild (V), borgmester i Struer, siger i en første kommentar til rapporten:
– Det er en katastrofe, at regeringen nedsætter et ekspertudvalg, som fuldstændig ser bort fra den forpligtelse, man har til at yde en anstændig service i landets yderområder. Men nu ved vi, hvilke argumenter, vi er oppe imod. Vi har fået vist, hvordan eksperterne vil løse sygehus-dækningen fra en ren teknokratisk synsvinkel. Nu må det være op til politikerne at sikre, at vi fortsat får et land, der hænger sammen, siger Martin Merrild.
Region Midtjyllands mangelfulde materiale
På pressemødet i formiddag sagde ekpertpanelets formand Erik Juhl, at udvalget har savnet et bedre underbygget analysemateriale fra Region Midtjylland, og at dette ligger til grund for, at panelet nu ensidigt anbefaler at udbygge Herning frem for Holstebro.
– Det kan jeg kun være enig i, for regionen har ikke villet lave et ordentligt materiale. Fra starten har regionen besluttet med sig selv, at en udbygning af Holstebro var vanskelig. Leif Vestergaard (direktør med særligt ansvar for Sundhed i Region Midtjylland, red.) angav i sin tid to grunde til at fravælge Holstebro: Problemer med rekruttering og manglende udbygningsmuligheder. Begge dele er usande, siger Martin Merrild, der også er medlem af Midtjyllands Regionsråd.
Holstebros borgmester Arne Lægaard (V) bekræfter, at argumenter har prellet af på ledelsen af Region Midtjylland:
– Holstebro har kæmpemæssige tilgængelige arealer ud mod Ringvejen, hvor sygehuset kan udvides. Tæt på sygehuset er der opkøbt huse og grunde med henblik på fremtiden. Det har vi dokumenteret fra kommunens side, men vi har ikke haft mulighed for at aflevere materialet til regionen, så det kunne indgå i den samlede vurdering. Regionen har været en bremseklods for Holstebro. Nu må vi fortsætte argumentationen for, at der bør satses på Regionshospitalet Holstebro, fordi det er det bedste sygehus – bedre end Herning. Det har vi eksperternes ord for, siger Arne Lægaard.
Skrækscenarie for Nordvest
Erik Flyvholm (V), borgmester i Lemvig Kommune, repræsenterer de borgere, der får problemet med de lange akuttransporttider til Herning bogstaveligt talt ind på livet:
– Det her er skrækscenariet, vi frygtede allermest. Det bekræfter, at akutsygehuse er noget, som øst- og midtjyder har og nyder godt af, men ikke de 100.000 mennesker, der bor i vores område. Uanset hvor meget man snakker ambulancer og helikoptere, kommer man ikke uden om, at den fysiske afstand til sygehus har betydning for sundhed og liv. Man kan ikke ensidigt bruge Sundhedsstyrelsens kriterier for befolkningsunderlag til at fordele sygehuse. Der må også tages geografiske hensyn. Nu må det være op til de folkevalgte politikere at blive enige om en afbalanceret løsning, siger Erik Flyvholm.