Udenlandsk dominans ved unge forskeres EM

25. september 2008

Til redaktionen

Holstebro, 25. september 2008

Vi e-mailer pressestof for Komitéen for Unge Forskere. Finalen fandt i dag sted i Cirkusbygningen i København. Videnskabsminister Helge Sander kunne i sin tale afsløre, at Danmark åbner universitet i Kina.
Læs mere på www.eucys.dk

Tekst ved journalist Flemming Hove.
Fotos ved fotograferne Søren Palmelund, Bent Tilsted og Ole Mortensen/Tilsted Com.
Tekst og fotos må kun gengives i forbindelse med redaktionel omtale af EUCYS 2008.

Læs dages avis som e-pages på http://www.e-pages.dk/tilsted/112/

Yderligere informationer kontakt Unge Forskere, næstformand og professor Peter Mose Larsen, tlf. 6611 9776, 4031 9776 eller mail pml@eurocontest.dk

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Udenlandsk dominans ved unge forskeres EM

 

Ingen af de fire deltagende danske forskertalenter klarede skærene, da det torsdag blev offentliggjort, hvem der havde vundet europamesterskaberne for unge forskere 2008 (EUCYS).
Konkurrencen om at have de bedste forskningsidéer og -projekter har været knivskarp, og ved det stort anlagte finalearrangement i Cirkusbygningen i København var det unge forskere fra Polen, Slovakiet, England, Tjekkiet, Tyskland, Irland, Hviderusland, Frankrig og Letland, der løb med de ni 1., 2. og 3. præmier.
Prins Joachim, der er protektor for Unge Forskere – Danmark, var en central person ved selve præmieuddelingen. Heri deltog også videnskabsminister Helge Sander, undervisningsminister Bertel Haarder, EU-kommissær for videnskab og forskning, Janez Potocnik, juryformand Jane Grimson og næstformanden for Unge Forskere – Danmark, professor Peter Mose Larsen.
Prins Joachim havde – som forleden ved ”Science Night” – prinsesse Marie ved sin side under finalearrangementet, som desuden havde besøg af bl.a. internationale gæster og sponsorer.

Danmark åbner universitet i Kina

Danmark åbner om kort tid et universitetscenter i Beijing, så unge forskertalenter får mulighed for at studere i Kina.
Den afsløring kom videnskabsminister Helge Sander med, da han torsdag talte ved finalen i forbindelse med dette års europamesterskaber for unge forskere (EUCYS 2008) i Cirkusbygningen i København.
Unge Forskere – Danmark er de eneste i Europa, som har et skolemæssigt samarbejde med Kina, og det var for nogle år siden kineserne selv, der valgte Danmark som samarbejdspartner. Repræsentanter for Unge Forskere – Danmark har ved flere lejligheder været i Kina, og unge danske forskere har flere gange deltaget i konkurrencer i Kina.
– Jeg kan forsikre jer om, at Kina er kommet langt inden for både forskning og uddannelse. I dag har Kina lige så mange universitetsstudenter, som de europæiske lande har tilsammen! sagde ministeren.
Helge Sander fastslog, at Europa i fremtiden har brug for højt uddannede forskere og videnskabsfolk i både den private og den offentlige sektor. Samtidig er det nødvendigt for Danmark at kunne tiltrække talentfulde unge forskere og videnskabsfolk fra hele verden.
– Derfor er det vigtigt, at europæiske unge har mulighed for at udvikle deres talenter i udlandet. Derfor har Danmark netop indgået en aftale med Kina om forskning og uddannelse, fortalte videnskabsministeren.

Vinderliste

1. præmie: Magdalena Bojarska, Polen, Martin Tkác, Slovakiet, og Elisabeth Muller, England.
2. præmie: Michael Mikát, Tjekkiet, David Wittkowski, Tyskland, og Émer Jones, Irland.
3. præmie: Aliaksandr Minets, Hviderusland, Etienne Lalique og Axel Talon, Frankrig, samt Eriks Zaharans og Janis Zaharans, Letland.
Vinderen af EU’s internationale pris blev Pippa Grierson fra New Zealand.

 

Alle pressemeddelelser om: