Unge forskere mødes til et brag af en finale

28. marts 2008

Til redaktionen

Holstebro, 28. marts 2008

Vi e-mailer pressestof for Komitéen for Unge Forskere, som afvikler deres årlige finalearrangement søndag 30. og mandag 31. marts på Århus Rådhus.

Læs mere på www.unge-forskere.dk

Tekst ved journalist Flemming Hove.
Tekst må kun gengives i redaktionel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Komitéen for Unge Forskere, næstformand og professor Peter Mose Larsen, tlf. 4031 9776, e-mail pml@unge-forskere.dk

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Unge forskere mødes til et brag af en finale

Nu skal årets vindere i konkurrencerne Unge Forskere og Opfindere, Natur&Teknik og Årets bedste naturvidenskabelige klasse findes.

Der er lagt op til et brag af et finalearrangement, når unge danske forskere dyster om at være de bedste søndag den 30. og mandag den 31. marts på Århus Rådhus.
Med det hidtil største antal deltagere i landskonkurrencerne Natur&Teknik og Unge Forskere og Opfindere har juryen været på hårdt arbejde for at finde de 12 projekter i hver kategori, der er udtaget til finalen.
Samtidig skal det afgøres, hvem der bliver årets bedste naturvidenskabelige klasse i konkurrencen Unge Forskere & EUCYS. Det bliver et vejlensisk lokalbrag, da to klasser (2.v og 3.x) fra Vejle Tekniske Gymnasium skal dyste mod hinanden foran den store jury. Projekterne handler om ”Energiforsyning og bæredygtighed” og ”Kræft”.

Mange deltagere

Med flere end 800 deltagere i Natur&Teknik tog det lang tid at komme igennem den første vurdering. Der var mange rigtigt spændende projekter, og i mange tilfælde havde de enkelte jurymedlemmer hver deres favoritter. Men det lykkedes efter flere dages bedømmelse, og fælles for alle finaleprojekter er, at de har endda meget høj kvalitet.
Emnerne spænder vidt: Fra rene grundforskningsprojekter omkring gen/proteinregulering og bevægelsesfysik over varme og kulde samt miljø- og klimaprojekter til nye opfindelser og ikke mindst nogle spændende sundheds- og forebyggelsesprojekter.
Der er for alle projekters vedkommende tale om meget gennemarbejdede projekter med mange spændende og flotte resultater.

Meget høj kvalitet

De 12 finaleprojekter inden for Unge Forskere og Opfindere dækker også et utroligt bredt emnefelt. Det er dog klima/miljø samt sundhed og sygdomsbekæmpelse, der har en vis overvægt. Men der er også spændende projekter omkring ”Chokolade” og ”Fedme og fedmeregulering” samt udvikling af nye typer af energi.
Fælles for alle finaleprojekter er, at de har særdeles høj kvalitet, og at der er lagt et meget stort arbejde bag disse projekter. For visse projekter har der været tale om mange måneders arbejde, hvad mængden af resultater er et tydeligt bevis på.
Noget af det, der imponerede forjuryen mest var, at mange projekter er i stand til at behandle data på en så professionel måde, som man ellers kun kender fra meget erfarne forskere. Det er man ikke vant til at se hos unge forskere, der lige har taget hul på deres karriere.
Samtidig viser flere projekter en utrolig stor teoretisk baggrundsviden og grundighed, der også gør disse projekter til noget helt specielt – også bedømt efter international målestok.

Årets bedste Lærere

Det er allerede afgjort, hvem der bliver Årets Lærer inden for Natur&Teknik. Det blev Anne Lise Kjær, Ådalskolen i Esbjerg, og inden for Unge Forskere og Opfindere blev det Kjeld Lundgaard fra Ingrid Jespersens Gymnasieskole i København.
Begge lærere blev sidste år Årets heldigste Lærer, hvor de vandt prisen ved en lodtrækning. Om det er det eller noget helt andet, der har inspireret Anne Lise Kjær og Kjeld Lundgaard, står hen i det uvisse, men det er et faktum, at rigtig mange elever hos begge lærere har indsendt meget flotte og spændende projekter, der er at finde blandt vinderne i Min Vildeste Idé, Natur&Teknik samt hos Unge Forskere og Opfindere.
Læs mere på www.presseoversigt.dk/vis.asp?medID=889&kundeID=191 og www.presseoversigt.dk/vis.asp?medID=893&kundeID=191

 

Blandt alle de indsendte bidrag har Unge Forskere igen i år udtrukket to heldige vindere. Det er hos Natur&Teknik Christine Enø Helmudt, Gentofte Skole, og hos Unge Forskere og Opfindere Karen Munk Jensen, Erhvervsskolen Nordsjælland – HTX.

Årets bedste Skoler

Årets bedste skoler – Brenderup og Omegns Realskole hos Natur&Teknik samt HTX Vejle hos Unge Forskere og Opfindere – er gamle kendinge hos Unge Forskere, da begge skoler igennem de sidste mange år har deltaget med mange projekter af særdeles høj kvalitet. Faktisk lykkedes det også Vejle HTX at vinde den fine titel i 2005.
For begge skoler gælder det, at det er en gruppe af lærere, der står bag de mange flotte projekter, og begge skoler har også i år vindere blandt deltagerne hos Unge Forskere.
Derfor er der ingen tvivl om, at der er en meget stærk tradition for et højt niveau inden for de naturvidenskabelige fag hos både Brenderup og Omegns Realskole og hos HTX Vejle.
Læs mere på www.presseoversigt.dk/vis.asp?medID=888&kundeID=191 og www.presseoversigt.dk/vis.asp?medID=891&kundeID=191

Alle pressemeddelelser om: