Åben forsker-søndag

26. marts 2008

Til redaktionen

Holstebro, 26. marts 2008

Vi e-mailer pressestof for Komitéen for Unge Forskere. For første gang åbner Unge Forskere dørene i forbindelse med finalen i sine landsdækkede konkurrencer, der i år finder sted på Århus Rådhus.
Mellem kl. 13.30 og 17.30 bliver der lejlighed til at opleve bl.a. de 24 projekter, der skal kæmpe om placeringerne i de to store konkurrencer ”Unge Forskere og Opfindere” samt ”Natur&Teknik”. Desuden bliver finalen mellem de to bedste klasseprojekter i konkurrencen ”Unge Forskere & EUCYS” afgjort i Århus i denne weekend.

Læs mere på www.unge-forskere.dk

Tekst ved journalist Flemming Hove
Tekst og foto findes på www.presseoversigt.dk
Tekst og foto må kun gengives i redaktionel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Komitéen for Unge Forskere, næstformand og professor Peter Mose Larsen, tlf. 4031 9776, e-mail pml@unge-forskere.dk

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Åben forsker-søndag

Unge danske, norske og kinesiske forskere og opfindere viser spændende nye projekter

Alle med interesse for naturvidenskab – specielt skoleelever, gymnasieelever, andre unge under uddannelse og lærere – får søndag den 30. marts en unik mulighed for at opleve spændende forskningsprojekter, og hvorfor unge danske forskere har så godt et ry i udlandet.
For første gang åbner Unge Forskere dørene i forbindelse med finalen i sine landsdækkede konkurrencer, der i år finder sted på Århus Rådhus.
Mellem kl. 13.30 og 17.30 bliver der lejlighed til at opleve bl.a. de 24 projekter, der skal kæmpe om placeringerne i de to store konkurrencer ”Unge Forskere og Opfindere” samt ”Natur&Teknik”. Desuden bliver finalen mellem de to bedste klasseprojekter i konkurrencen ”Unge Forskere & EUCYS” afgjort i Århus i denne weekend.

De besøgende får mulighed for at stifte bekendtskab med nogle af de unge danske forskere, som har placeret sig i den internationale elite:
Kaare Thode Jørgensen og Jakob Refer Thygesen fra Odense fik i 2007 andenpladsen ved dette års Intel ISEF konkurrence, der anses for det uofficielle verdensmesterskab for Unge Forskere. Konkurrencen fandt sted i USA, og de to danskere vandt også én af de mest eftertragtede ”special awards” som det mest innovative projekt.
Anni Smed Mose Larsen fra Odense fik i 2007 én af de fire førstepriser ved verdenskongressen for Unge Forskere i Sydafrika, hvor flere end 2000 projekter deltog. Hun skal nu repræsentere Europa ved ESI Expo Science Latin America 2008 i Peru til august. Desuden vil også de kinesiske vindere af VM for unge forskere være til stede i Århus søndag.

Selve finalen i årets forskerkonkurrencer foregår mandag den 31. marts med deltagelse af bl.a. protektor for landskonkurrencerne, H.K.H. Prins Joachim, og videnskabsminister Helge Sander.
Der har i forhold til 2007 været en stigning i antallet af projekter på henholdsvis 23 og 33 procent til henholdsvis ”Unge Forskere og Opfindere” og ”Natur&Teknik”.

Få professionelle til at vurdere dit projekt

Der er en række spændende indslag på programmet søndag eftermiddag på Århus Rådhus.
Det er bl.a. muligt at få vurderet sine egne idéer og projekter af professionelle patent- og innovationsrådgivere.
I løbet af eftermiddagen viser Innovation Lab nogle af deres nyeste og overraskende projekter, og der er kemishow fra Aarhus Universitet, der viser kemi på en ”bragende” sjov måde.
Vinderbillederne fra årets konkurrence i ”Min Vildeste Idé” er udstillet, og det er muligt at se alle de indsendte bidrag. Men det er også muligt bare at komme ned og snakke med nogle af folkene bag Unge Forskere og måske blive inspireret til at deltage med et projekt i næste års konkurrencer.

Da Danmark er vært for Europamesterskabet for Unge Forskere i september, er der under arrangementet på Århus Rådhus chance for at vinde en tur for to til København til præmieoverrækkelsen og festen for Europas bedste Unge Forskere den 25. september. Man skal blot komme med sit bud på, hvad der er det bedste projekt i årets forskerkonkurrencer.

Det er muligt at se hele programmet på Unge Forskeres hjemmeside: www.unge-forskere.dk.
Her kan man også fra fredag læse om alle finaleprojekterne, hvor nogle af projekterne hos Unge Forskere og Opfindere bl.a. handler om:
nye energiformer
ny behandling af f.eks. ledegigt
magnetisk køling
forebyggelse af kræft
ny nanoteknologi
forebyggelse af gylleforurening
forebyggelse af antibiotikaresistens
mere effektiv produktion af biodiesel
chokolade
Hos de yngste (fra 0.- 10. klasse), der deltager i Natur&Teknik, kan man se projekter om:
hvad der sker helt nede på molekylært niveau, når en larve bliver til en sommerfugl
hvad der sker med dyrene, hvis der kommer en global opvarmning
har vi glemt HIV/AIDS (nyt interaktivt undervisningsmateriale)
hvad der sker, når gener i kroppen muterer, og hvordan gener reguleres
hvordan man undgår at glemme sine lektier
hvordan man kan lave sølvsmykker af kobberledninger
hvordan man kan brygge bedre øl
hvad er varme og kulde
hvad der bestemmer bevægelserne ude i naturen
hvordan man bygger en selvopladende el-gokart
hvordan man kan blive set bedre i trafikken

Alle pressemeddelelser om: