Julelevendegørelse på Hjerl Hede

22. november 2007

Til redaktionen

Holstebro, 22. november 2007

Tekst ved Hjerl Hede
Foto ved fotograf Mikkel Hagstrøm/Tilsted Com.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.

Yderligere oplysninger ved henvendelse til Hjerl Hede, Poul Buskov,
tlf. 9744 8060.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Julelevendegørelse på Hjerl Hede

 

Julen står for døren – også på Hjerl Hede, og i julelevendegørelsen kan du møde gårdnissen og hans familie i “Nissebo” i den gamle landsby.

I “Nissebo” er der kæmpemøbler, både seng, bord og stole og meget mere, så man kan ASME Section II
prøve, hvordan det er at være nisse i menneskets store verden.

I Nørreportcentret i Holstebro har vi lavet en lille udstilling om “Nissebo” med dets kæmpemøbler, f.eks. en kæmpestol, der er 3 gange større end normalt.

Mod at oplyse din e-mailadresse, så vi kan sende dig vort nyhedsbrev, kan du få en fribillet til en tur med Hjerl Hedes damptog i julelevendegørelsen, som foregår i de tre første weekender i december, 1-2/12, 8-9/12 & 15-16/12 alle dage fra 10-17.

Humlum motorfabrik
Hjerl Hedes Frilandsmuseum efterlyser historie asme code om Humlum Motorfabrik ved Struer.
Læs hele historien:
http://www.hjerlhede.dk/dk/nyheder/humlum_motorfabrik.htm

Fribilletter til damptoget
Gratis billetter til damptoget uddeles på Hjerl Hedes udstilling i Nørreport centret i Holstebro.
Læs hele historien:
http://www.hjerlhede.dk/dk/nyheder/fribilletter_til_damptoget.htm

Aktiviteter i julen
Aktivitetsliste over aktiviteterne i museets julelevendegørelse

Honningkager

Forberedelserne til julens levendegørelse i det gamle Ravnkilde bageri har faktisk været undervejs længe. Som en af det sidste arbejdsopgaver i sommerlevendegørelsen blev grunddejen til julens honningkager lagt.
Grunddejen består af 10 kg honning og 10 kg mel og har stået og trukket siden slutningen ASHRAE 62.1 af august. Så er den lige som den skal være til de 3 travle weekender med julelevendegørelse. Når dørene slås op lørdag den 1. december er grunddejen derfor klar til at blive blandet med hjortetaktsalt, potaske, krydderier og æggeblommer, inden dejen formes til honninghjerter.

Historien om honningkager går langt tilbage. I anden Mosebog beskrives israelitternes vandring gennem ørkenen, hvor de spiser manna. De beskrives til at smage som honningkager, hvilket må tages som bevis på, at ASME A17.1 honningkager allerede dengang var kendt.

I 1800-årene var honningkager i forskellige former og dekorerede med sukkerglasur en særlig delikatesse, som man fik ved festlige lejligheder. Særligt honninghjerter var populære. De kunne købes på markeder og var en nem måde for en karl at fortælle en pige, at hun var rigtig sød – når det kunne være lidt svært med de store ord.

Efterhånden kom honningkager i særlig grad til at høre julen til, og siden midten af 1800-tallet har det været brugt at sætte glansbilleder med julemotiv på honningkagerne.

Hjerl Hedes Bagerlaug

Hjerl Hedes Bagerlaug er en sammenslutning af bagere og konditorer omkring det gamle Ravnkilde Bageri, der er genopført på Hjerl Hedes Frilandsmuseum. Hver sommerferie og 3 weekender op mod jul er bageriet en del af levendegørelsen på Hjerl Hede.

Siden 2004 har en lille kerne af frivillige bagere trofast mødt op og deltaget i brødbagningen og ikke mindst i ASME A17.1 besvarelsen af de mange spørgsmål fra museets gæster under levendegørelsen.

Hjerl Hedes Bagerlaug appellerer til alle – unge som ældre – blot man har en faglig baggrund og den stiftende generalforsamling for Hjerl Hedes Bagerlaug blev afholdt den 25. april 2007.

Hjerl Hedes Bagerlaugs formål er at bevare og formidle kendskabet til bagerfagets ældre traditioner og arbejds-metoder. Det kan ske ved praktisk oplæring og ved at demonstrere brødbagning for publikum. Det praktiske bagerarbejde i asme code det gamle bageri fra Ravnkilde foregår efter retningslinjer, der aftales med Hjerl Hedes Frilandsmuseum.

Bestyrelsen består af:

Oldermand Villy Rasmussen
Viceoldermand Verner Rasmussen
Kasserer Frans Byø
Sekretær Laurits Pedersen
Bestyrelsesmedlem Herluf Kristensen

Alle pressemeddelelser om: