To danskere vinder førsteprisen ved verdens største konkurrence for unge forskere

9. august 2007

Til redaktionen

Holstebro, 9. august 2007

Vi e-mailer pressestof for Komitéen for Unge Forskere.
Gine Jensen og Sebastian Antonsen fra Vejle vandt førsteprisen ved verdens største konkurrence for Unge Forskere i Kina. Martin Rune Hansen fra Kerteminde fik en flot 5 plads.
Mere information findes på www.unge-forskere.dk

Tekst og foto ved Unge Forskere.
Tekst og foto må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Komiteen for Unge Forskere, næstformand og professor Peter Mose Larsen, tlf. 40319776, e-mail: pml@unge-forskere.dk

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

Endnu en international pris til deltagere fra Unge Forskere:

To danskere vinder førsteprisen ved verdens største konkurrence for unge forskere

Gine Jensen og Sebastian Antonsen fra Vejle vandt førsteprisen ved verdens største konkurrence for unge forskere – verdens største med mere end 15 millioner deltagere

Den 22. udgave af verdens største konkurrence for Unge Forskere – China Adolescent Science & Technology Innovation Contest (CASTIC) – er netop afsluttet i Kunming i Yunnan Provinsen i Kina. At det virkelig er verdens største understreges af, at der har været mere end 15 mio. deltagere, der først har været gennem regionale udtagelseskonkurrencer, før de kom til provinsmesterskaber, hvor vinderne så endelig kvalificerede sig til den nationale finale. Derfor har der deltaget mere end 800 finalister fra hele Kina.

Traditionen tro var Danmark sammen med en lang række andre lande fra både Europa, Asien, USA og Australien inviteret med til CASTIC; men for første gang lykkedes det Danmark at få en af de eftertragtede internationale priser ”for out-standing scientific research”, hvilket svarer til en førstepris. I hele konkurrencen var der kun 4 af disse internationale priser.

Det er Gine Jensen og Sebastian B. Antonsen fra Vejle Tekniske Gymnasium, der fik den særdeles fine pris for deres arbejde med at finde nye metoder til produktion af bioethanol. Gine og Sebastian har undersøgt, om man ikke kan forenkle og forbedre produktionen af bioethanol ved bl.a. at gøre processen kontinuert. Dette kræver så, at man kan immobilisere såvel enzymer og gær, og det er netop dette forskningsområde, som Gine og Sebastian har arbejdet med.

Udover at imponere de 40 dommere, der hører til blandt Kinas førende forskere, og som alle er internationalt anerkendte, vakte Gines og Sebastians projekt også stor interesse blandt den meget hurtigtvoksende bioethanolindustri i Kina. Hvorfor flere af de mange tusinde tilskuere var ovre for at snakke med Gine og Sebastian om den industrielle anvendelighed af deres projekt. Da mange af Gines og Sebastians besøgende ikke talte engelsk, og da kinesisk ikke ligefrem er Gines og Sebastians første fremmedsprog, var der rigtig gang i tegnsprog og tegnede forklaringer, da entusiasmen var enorm. Heldigvis havde Gine og Sebastian en kort kinesisk udgave af deres projekt med sig, og disse kopier blev bogstavelig talt revet væk – også den, der var tapet fast til bordet med dobbeltklæbende tape.

Danmarks anden deltager – Martin Rune Hansen fra Kerteminde – der i sin fritid har lavet et projekt om ingefærs medicinske virkning, fik en særdeles flot femteplads i det stærke internationale selskab. Selvfølgelig var der også særdeles stor interesse for Martins projekt, der jo falder direkte ind under forskningsområdet ”modernisering af traditionel kinesisk medicin”. Dette område er netop et af de højstprioriterede kinesiske forskningsområder i disse år, og Martin havde også besøg af et utroligt stort antal interesserede kinesere.

Deltagelsen i CASTIC var således den tredje internationale begivenhed i træk, hvor deltagere fra Unge Forskere løber med en eller flere af de fineste priser:
Intel ISEF 2007 i Albuquerque, New Mexico, USA (i maj), hvor Kaare Thode Jørgensen og Jakob Refer Thygesen, begge Odense fik en andenpris samt Mark Krummelbein, Lemvig en fjerdepris.
ESI Expo Science International 2007, Durban, Sydafrika (i juli), hvor Camilla Løkke Stougaard, Lemvig og Anni Smed Mose Larsen, Odense begge fik førstepriser og blev udtaget til at skulle repræsentere Europa ved hhv. Mostratec, Novo-Hamburgo, Brasilien og Expo Science Latin America, Lima, Peru, der er to af de største konkurrencer og udstillinger for unge forskere i den kommende tid. Den tredje deltager – Susannah Keller Finn, Ballerup – fik De sydafrikanske Skolers store Pris.
Så indtil nu har 2007 været et særdeles forrygende år for Unge Forskere!

Alle pressemeddelelser om: