Til redaktionen
Holstebro, 18. juli 2007
Vi e-mailer pressestof for Komitéen for Unge Forskere.
De tre danske deltagere i ESI Expo Science International 2007 i Durban, Sydafrika klarede sig fantastisk godt. De vandt hver en af de 13 hovedpræmier.
Mere information findes på www.unge-forskere.dk
Tekst og foto ved Unge Forskere.
Tekst og foto må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.
Yderligere informationer – kontakt Komiteen for Unge Forskere, næstformand og professor Peter Mose Larsen, tlf. 40319776, e-mail: pml@unge-forskere.dk
Med venlig hilsen
f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen
Flere vindere – Danmark blev igen bedste nation
Årets verdenskongres for Unge Forskere – ESI Expo Science International 2007 i Durban, Sydafrika – blev en uhørt succes for de tre danske deltagere: Alle vandt en hovedpræmie.
De tre danske deltagere Camilla Løkke Stougaard, der netop er blevet student fra Lemvig Gymnasium; Susannah Keller Finn, der snart går i 3X på Borupgaard Gymnasium, Ballerup; og Anni Smed Mose Larsen, der efter sommerferien starter i 7B på Giersings Realskole, Odense repræsenterede Unge Forskere ved verdenskongressen, der havde mere end 850 deltagere fra mere end 60 lande.
Udover at kongressen skal tjene dét formål, at mange unge med interesse for forskning mødes, udveksler idéer og danner netværk, var der også en international konkurrence mellem deltagerne om de bedste og mest spændende forskningsprojekter og resultater. Alle projekter blev bedømt af MILSETs Videnskabelige Komité.
Af de kun tretten hovedpræmier lykkedes det de tre unge danske forskere at løbe med en hver:
Camilla Løkke Stougaard, der fortalte om sit projekt ”Grønt fluorescerende protein” blev udtaget til at skulle repræsentere Europa ved den meget store Mostratec videnskabsudstilling og -konkurrence i Novo Hamburgo, Brasilien i november 2007. Mostratec blev etableret i 1990 og blev i 1994 en international udstilling – i dag er der mere end 2000 deltagere, og mange af de unge forskere, der i dag er internationalt kendte for deres arbejde har været via Mostratec.
Lidt om begrundelsen for udvælgelsen: I sit projekt har Camilla vist, hvordan man kan bruge en ny type fluorescerende proteiner til bl.a. cancerdiagnosticering. Camilla har under et studieophold på Aarhus Universitet selv isoleret genet for dette protein og overført det til f.eks. bakterier. Det er et projekt, der viser stor viden og et overraskende godt kendskab til området af en så ung forsker.
Anni Smed Mose Larsen viste sit projekt: ”Truede dyrearter – kan vi stadig nå at redde dem?”. Anni blev af dommerkomiteen udvalgt til at skulle repræsentere Europa ved ESI Expo Science Latin America 2008 i Lima, Peru til august 2008. Denne kongres er en opfølgning på kongressen i Durban, og der forventes mere end 1000 deltagere. Som en sidegevinst blev Anni inviteret til Namibia for at følge, hvad man gør her for at redde geparden, der netop er et af de dyr, som Anni har fulgt tæt.
Lidt om begrundelsen for udvælgelsen: Det er meget tydeligt at både se og høre, at Anni holder meget af dyr, og at hun har arbejdet meget med dem. Det imponerede dommerkomiteen, at Anni, der kun er 12 år, dels kunne adskille problemerne for truede planteædere, rovdyr og genetisk truede dyrearter, og dels kunne påvise, hvordan man forholdsvis let kunne forbedre forholdene for de truede dyr ved at forbedre forholdene for dé mennesker, som de lever tættest på. ”Et meget stort og fint overblik!”
Susannah Keller Finn blev med sit projekt ”Algernes iltproduktion i havet” kåret som det mest spændende og innovative projekt i den ældste aldersklasse af De sydafrikanske Skoler og Gymnasier. Som en sidegevinst blev Susannah inviteret til at deltage i en havkonference om havenes tilstand, der skal holdes i Belgien i april 2008.
Lidt om begrundelsen for prisen: Specielt Susannahs meget entusiastiske fremlæggelse af sit projekt havde gjort indtryk på de sydafrikanske gymnasieelever – ikke mindst hendes idéer m.h.t. at gøde tang og alger så de vokser hurtigere og dermed optager mere CO2 vakte stor interesse, da netop havplanter ville kunne medføre en meget stor optagelse og dermed reducere effekten af CO2-udslippet ganske kraftigt. Susannah blev desuden interviewet til Sydafrikansk fjernsyn om sine idéer.
At Danmark igen blev bedste nation, illustreres bedst ved, at der kun var én person fra hvert kontinent (så i alt 5 præmier, da Sydamerika allerede var repræsenteret og Antarktisk ikke skal repræsenteres), der blev udtaget til Mostratec og til ESI Expo Science Latin America 2008. Så Danmark kom foran nationer som f.eks. Tyskland, Belgien, Italien, Frankrig, Spanien, England, Rusland, der ellers alle stillede med store hold i Durban, og det er første gang, at det er det samme land, der blev udtaget til at repræsentere Europa i begge konkurrencer.
2007 har således været et helt fantastisk år for Unge Forskere, idet Danmark jo også blev bedste nation ved Intel ISEF i Albuquerque i New Mexico i maj med hhv. en anden og en fjerde plads.