Årets Skole og lærere i Natur&Teknik

6. marts 2007

Til redaktionen

Holstebro, 6. marts 2007

Vi e-mailer pressestof for Komiteen for Unge Forskere, som i dag har udpeget vinderne af de fire landsdækkende konkurrencer.
Se mere på www.unge-forskere.dk
Årets skole og lærer i Natur&Teknik:
Årets Skole: Rønde Skole.
Årets Lærer: Kamma Rasmussen, Katrinebjergskole, Aarhus
Udtrukket: Lærer Annelise Kjær, Ådalsskolen, Esbjerg.
En dag i Opfinderuniverset: Aulum Kriste Friskole
Tekst ved journalist Flemming Hove.
Foto ved fotograf Ole Mortensen/Tilsted Com.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse.
Tekst og fotos findes på: www.presseoversigt.dk

Yderligere informationer – kontakt Komitéen for Unge Forskeres sekretariat ved professor Peter Mose Larsen, tlf. 4033 9776.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

Vinderne er fundet i Forskerkonkurrencer

Årets Skole og lærere i Natur&Teknik

Prins Joachim og videnskabsministeren uddelte mandag præmierne ved finalen i Aalborg.

Så er spændingen udløst.
Mandag blev årets bedste og mest opfindsomme unge forskere på landets skoler udvalgt og præmieret ved Komitéen for Unge Forskeres stort anlagte finale i Aalborg Kongres & Kultur Center.
Interessen for naturvidenskab, miljø og teknik har aldrig været større end i år, og flere end 1600 børn og unge har deltaget og indsendt over 1000 projekter til de fire landsdækkende konkurrencer. Dertil kommer, at kvaliteten af projekterne også er den bedste nogensinde.
I Natur&Teknik og Unge Forskere og Opfindere var der i hver konkurrence 12 projekter i finalen. I konkurrencen Unge Forskere og Galathea var tre projekter med i grundskolekonkurrencens finale, mens fire projekter var med i gymnasiekonkurrencens finale. I den internationale konkurrence var der seks projekter med fra Kina, et fra Norge og et fra Sverige.
Udover præmierne til vinderne af de fire konkurrencer blev der også uddelt rejsepræmier til bl.a. udenlandske konkurrencer samt til Årets bedste Skoler og Årets bedste Lærere inden for Unge Forskere og Opfindere samt Natur&Teknik.

Meget imponerende

Protektor for landskonkurrencerne, H.K.H. Prins Joachim, uddelte præmierne sammen med videnskabsminister Helge Sander.
Prins Joachim fandt det særdeles bekræftende at se mangfoldigheden af spændende projekter, men det mest imponerende for ham var uden diskussion, at projekterne er udarbejdet af ganske unge mennesker og børn helt ned til 2. klasse.
– Det er dejligt at kunne konstatere, at de danske lærere også tager meget aktiv del i og ansvar for at få flere børn og unge mennesker til at interessere sig for naturvidenskab netop i disse år, hvor Danmarks behov for nye, unge forskere på dette område bliver større og større. Derfor spiller I alle en særdeles vigtig rolle, fordi I er blevet rollemodeller for jeres kammerater på skolerne. I har taget et initiativ for at prøve at forske lidt i et nyt og spændende emne, og derfor mener jeg også helt ærligt, at det at være kommet så langt, som I er, gør jer alle til vindere, og det har I al mulig god grund til at være stolte over, sagde han.
– Dagens finale viser meget tydeligt, at det at forske og udvikle innovative idéer ofte er baseret på, at man kan arbejde tæt sammen og bruge hinandens stærke sider for at udvikle sine egne, så det samlede resultat bliver endnu bedre. Samarbejde er heldigvis en egenskab, som vi danskere er meget kendte for i udlandet, og som vi skal værne stærkt om, selv når konkurrencen bliver større og hårdere eller måske netop derfor, fastslog prins Joachim.

Bliv ved med det!

Videnskabsminister Helge Sander betegnede deltagerne i forskerkonkurrencerne som søgende, nysgerrige og modige.
– I er søgende, fordi I gerne vil stille spørgsmål og finde svar. I er nysgerrige, fordi I ønsker at blive klogere. Og I er modige, fordi I tør stille de rigtige spørgsmål. I eventyret om Kejserens nye klæder var det da også den lille dreng, som var søgende, nysgerrig og modig. Og havde det ikke været for ham, ville kejseren jo stadig gå rundt uden nye klæder. Det er et godt bevis på, at viden er vejen til udvikling, sagde han.
– Forskning handler om at skabe ny viden og at bruge den nye viden til at skabe resultater i form af f.eks. et renere miljø, en bedre sundhed og måske oven i købet opdage kuren mod kræft. Derfor handler forskning om at forstå verden omkring os, men også om at få verden til at forstå, hvorfor forskning er så vigtig for os alle. Derfor er det så vigtigt, at I med jeres ildhu og engagement er med til at inspirere andre børn og unge. Bliv ved med det! Sagde Helge Sander.
– Vi har da også hårdt brug for jeres talent, for der er stadig for få herhjemme, der interesserer sig for natur og teknik. Det skal vi have lavet om på. Vi er nødt til at have fysikere, der kan finde nye måder at bryde gennem lydmuren på og ingeniører, der kan bygge vores broer. Derfor skal vi have mere naturfag i skolen, og flere af jer skal tage en naturvidenskabelig eller teknisk uddannelse, sagde han.

Klarer sig fint

Formanden for Komitéen for Unge Forskere, Jørgen M. Clausen, glædede sig over den eksplosive interesse, der har været for at deltage i forskerkonkurrencerne.
– Mange flere unge vil med garanti interessere sig for naturvidenskab, miljø og teknik, hvis vi giver dem muligheden. Det har bl.a. vist sig ved konkurrencen Min Vildeste Idé, der henvender sig til de yngre skoleklasser, og når vi sammenligner med andre lande, er danske børn gode til at få kreative idéer og arbejde sammen i grupper, sagde han.
Jørgen M. Clausen lagde vægt på, at de unge danske forskere og opfinder klarer sig fint i det internationale selskab.
– Vi har i de seneste år set flere eksempler på, at danske vindere af forskerkonkurrencerne også har vundet internationale konkurrencer. Det fortæller alt om, at kvaliteten af deres forskning og opfindsomhed er af en fantastisk høj klasse, sagde han.
Sponsorerne bag konkurrencerne tæller bl.a. Videnskabsministeriet, Undervisningsministeriet og Miljøministeriet, flere af de store fonde, alle landets universiteter samt en række af Danmarks førende virksomheder.

Alle pressemeddelelser om: