På oplevelse i Middelalderen

10. februar 2006

Til redaktionen

Holstebro, 10. februar 2006

Vi e-mailer pressestof for Holstebro Turistbureau, som i samarbejde med Holstebro Museum arrangerer en kulturweekend med titlen ”Middelalder – kulturhistorie og gourmet” i weekenden lørdag den 1. april og søndag den 2. april 2006.

Tekst af journalist Else Hansen.
Fotos ved Holstebro Turistbureau.
Tekst og fotos findes på: www.presseoversigt.dk/vis.asp?medID=717&kundeID=193
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.

Yderligere informationer kontakt Holstebro Museum, museumsdirektør Ole Nielsen,
tlf. 97 42 29 33 eller Holstebro Turistbureau, turistchef Dorte Storper, hvor man også melder sig til Middelalderweekenden, tlf. 97 42 57 00.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

På oplevelse i Middelalderen

 

Holstebro Museums nye direktør og Holstebro Turistbureau bidrager til Vestjyllands oplevelsesøkonomi med en weekend med strudhætter, kyskhedsbælter, helvedes-
vinduer og middelaldermad.

– Man taler om den mørke middelalder, men den var slet ikke så mørk, som man forestiller sig, siger Holstebro Museums nye direktør, Ole Nielsen. Og det har han tænkt sig at vise på en weekend i Holstebro den 1. og 2. april, arrangeret af Holstebro Turistbureau.

Den nye museumsdirektør håber, at arrangementer af denne type vil få mange til at interessere sig for vores historie:
– Det er god formidling, og deltagerne husker bedre tingene efter kombinerede arrangementer fremfor efter f.eks. et foredrag, siger Ole Nielsen. Han bidrager dermed også i det tætte samarbejde med turistchefen Dorte Storper til oplevelsesøkonomien i Vestjylland.

Middelalderweekenden er designet, så den giver forbrugeren en oplevelse. I en tid, hvor mange arbejdspladser flyttes til udlandet, bliver oplevelsesøkonomien meget vigtig for skabelsen af nye arbejdspladser i Danmark. Det er arbejdspladser, der ikke kan flyttes til udlandet, og sidste år var der iflg. regeringen beskæftiget 170.000 mennesker i oplevelsesrelaterede brancher og med en milliardomsætning til følge. Og vores kulturarv er stærke kort, når der skal skabes og formidles oplevelser.

Deltagerne i middelalderweekenden bliver lørdag 1. april – og det er ikke aprilsnar! – ført tilbage til en tid, hvor halelængden på strudhætten – en lidt munkekutteagtig hætte – fortalte noget om ens økonomiske formåen. Det var også en tid, hvor kirken talte om helvedesvinduer, når kvindernes ærmeudskæringer blev lidt vovede, og der er en helt speciel historie om de berømte kyskhedsbælter.

Om aftenen er der middelaldermiddag på Holstebro Museum, lavet af Ribe-kokken, Hans Rasmussen, der har specialiseret sig i kulturhistoriske retter. Han tilbereder en festmiddag, der er karakteristisk for den tid med mange krydderier: nelliker, kardemomme, kanel, som var dyre i Middelalderen og derfor blev brugt ved festmåltider. Traditionen har overlevet i vores julemad, men brugen af krydderier i festmad holdt ellers op i den asketiske tid under reformationen.

Middelalderfestlighederne starter allerede tidligere på dagen i Holstebros gågade, hvor Århus musikere i gruppen Truppo Trotto spiller middelaldermusik. De er også med til middagen om aftenen, hvor de underholder med taffelmusik. Om søndagen er der besøg på den berømte senmiddelalderborg Spøttrup Borg i Salling.

Foreløbigt program for Kulturweekenden ”Middelalder – kulturhistorie og gourmet”

Lørdag:

Fra kl. 11.00 Ankomst og indkvartering
Kl. 13.00 Frokost i restaurant Rådhuskælderen (salte sild, rulleål, pølse)
Kl. 14.00 Byrundtur v/museumsdirektør Ole Nielsen el. museumsinspektør
Ann Bodilsen
Kl. 17.45 Afgang til Museet
Kl. 18.00 Middelaldermiddag incl. miniforedrag og diverse underholdende indslag.

Menu:

Hønsekødssuppe med små tærter med fyld af svinekød, korender og safran.
Tærte med svinekød og kylling.
Mørdejstærte med kogte æg, hård ost og powdour douce.
Oksekød med druesalsament. Hertil dampede grønne ærter, hvidkål med
smør og brød.
Pandekager med fyld.
Valnødder – hasselnødder – æble – kanel – ingefær.
Afdryppet tykmælk med bær.
Blåbær – brombær – rosenvand – råsukker.

Kl. 23.00 Godnat-øl på Hotel Schaumburg

Søndag:

Fra kl. 08.00 Morgenmad på Hotel Schaumburg
Kl. 10.00 Afgang med bus til Spøttrup Borg, Salling
Kl. 10.45 Rundvisning på Borgen
Kl. 12.30 Frokost
Kl. 14.00 Bus tilbage til hotellet
Kl. 15.00 Afrejse

Alle pressemeddelelser om: