Ny udfordring til de unge forskere

10. januar 2005

Til redaktionen

Holstebro, 10. januar 2005

Vi fremsender pressestof for Komiteen for Unge Forskere, som for 17. gang udskriver to landsdækkende konkurrencer for skoleelever og unge.
Komiteen for Unge Forskere har lavet en aftale med den kinesiske komite – China Association for Science and Technology (CAST), så der hvert år vil blive udstillet kinesiske projekter i Danmark og omvendt.
Mere information findes på www.unge-forskere.dk

Tekst ved Unge Forskere.
Fotos ved fotograf Ole Mortensen.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Tekst og fotos findes på www.presseoversigt.dk
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Komiteen for Unge Forskeres sekretariat ved Ryan Holm,
tlf. 9742 5206 og e-mail ryanholm@post3.tele.dk.
.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Ny udfordring til de unge forskere

For 17. gang udskriver Komitéen for Unge Forskere to landsdækkende konkurrencer for skoleelever og unge.

Det danske forskermiljø er i vælten i disse år. Regeringen har sammen med alle Folketingets partier givet milliarder til forskningen i erkendelse af, at det både er nødvendigt og afgørende at få uddannet langt flere nye forskere.
Det er i det positive lys, Komitéen for Unge Forskere nu for 17. gang udskriver to landsdækkende konkurrencer for skoleelever og unge. Formålet er at stimulere og øge interessen for naturvidenskab, miljø og teknik blandt Danmarks ungdom og øge forståelsen for miljøets, naturvidenskabens og teknikkens betydning for samfundets udvikling.
Konkurrencen Natur&Teknik er for unge forskere og opfindere i 1.-8. klasse, mens konkurrencen Unge Forskere og Opfindere henvender sig til alle op til 22 år. Det meget aktive website www.unge-forskere.dk har vist sig at være et effektivt middel til at informere de unge om konkurrencerne, og desuden er der udsendt plakater og brochurer til alle skoler.

Ekstra præmier

I konkurrencerne er der kontante præmier for 119.000 kr., og som noget nyt vil komitéen også belønne de skoler, der engagerer sig mest i konkurrencerne.
Lærernes engagement betyder meget for de unges deltagelse i de to konkurrencer. Der uddeles en præmie på 25.000 kr. til den skole, der sender de fleste og bedste projekter i forhold til elevtallet til Natur&Teknik-konkurrencen, og til den skole, der sender de fleste og bedste projekter i forhold til elevtallet til konkurrencen Unge Forskere og Opfindere 2005. Pengene skal bruges til at fremme de naturvidenskabelige fag efter skolens skøn.
Udover de kontante præmier er der mange muligheder for at komme ud at rejse og møde andre unge på tværs af landegrænserne. Der er planlagt rejser til internationale begivenheder bl.a. i Moskva, Stockholm, Indianapolis, Beijing, London og Oslo.

Dygtige unge

– Ved de internationale konkurrencer ser vi unge danskere føre sig frem blandt de bedste. Således vandt i 2004 den 18-årige Charlotte Strandkvist en 1. præmie i den prestigefyldte EU-konkurrence i Irland, og den 20-årige Morten Tychsen vandt en 3. præmie i Project Show for Future Engineers i Shanghai i Kina. De unge danskere er meget dygtige til naturvidenskab. Vi ser toppen af isbjerget, og vi ved, at der under dette lag er mange andre, der kan være med. Vi skal blot have dem i gang. Konkurrencerne er et af midlerne. Danmark må bygge fremtiden på intelligensreserven, der er meget stor, siger sekretariatsleder Ryan Holm fra Komitéen for Unge Forskere, der har administrerende direktør Jørgen M. Clausen fra Danfoss som komité- og juryformand.
Konkurrencerne er støttet af Videnskabsministeriet, Undervisningsministeriet og Miljøministeriet og sponsoreres af universiteter og store danske virksomheder.
H.K.H. Prins Joachim, der er protektor for Unge Forskere, vil sammen med videnskabsminister Helge Sander uddele de mange præmier ved finalen den 19. april i København.

Alle pressemeddelelser om: