Dansk student i finalen ved international konkurrence

17. august 2004

Til redaktionen

Holstebro, 17. august 2004

Vi e-mailer pressestof for Komiteen for Unge Forskere.
Jesper Roed Sørensen, Kolding, som er Danmarks repræsentant ved Stockholm Junior Water Festival, er med i finalen.
Vinderen af konkurrencen vil blive fundet i dag tirsdag 17. august.
Mere information findes på www.unge-forskere.dk

Tekst af journalist Flemming Hove.
Foto ved pressefotograf Bent Tilsted.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Komiteen for Unge Forskeres sekretariat ved Ryan Holm, tlf. 9742 5206.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Dansk student i finalen ved international konkurrence

 

Jesper Roed Sørensen, der er student fra Kolding Amtsgymnasium og HF i Kolding, repræsenterer Danmark i denne uge i Stockholm Junior Water Prize konkurrencen. Han blev udpeget ved finalen i konkurrencen Unge Forskere, der fandt sted den 30. april i Ingeniørens Hus i København. I Stockholm konkurrerer han med vinderne fra 26 lande om en præmie på 5.000 USD og en blå krystalskulptur, der er formet som en vanddråbe.

HKH Kronprinsesse Victoria vil overrække præmierne i dag den 17. august i forbindelse med World Water Week i Stockholm.

Stockholm Junior Water Prize konkurrencen skal opmuntre unge i hele verden til at interessere sig for rent vand og miljø. Rent drikkevand er ikke en selvfølgelighed. Selv om alle i Danmark har adgang til rent drikkevand, er nødvendigheden af at bore stadig dybere efter vandet et stigende problem. Vandet forurenes af gødningsstoffer og pesticider. Når det regner, siver disse stoffer ned og forurener grundvandet.

Derfor satte Jesper sig for at finde årsagen til nitrat i drikkevandet – og konsekvensen deraf. Han har set på årsagen til, at nitrat ender i vores drikkevand, analyseret drikkevandsprøver vha. to forskellige metoder og set på konsekvensen af indtagelse af nitratholdigt vand.

I forbindelse med Stockholm Water Week får den 69-årige danske professor Svend Erik Jørgensen sammen med amerikaneren professor William J. Mitsch den 19. august overrakt Stockholm Water Prize 2004 af hans majestæt Kong Carl XVI Gustav. Ud over æren deler de to forskere en pris på 150.000 USD (ca. 915.000 kr.).

Konkurrencen Unge Forskere 2005 bliver udskrevet senere på året. Ud over kontante præmier på 121.000 kr. er der i den danske konkurrence også mange rejsepræmier til internationale begivenheder.

Alle pressemeddelelser om: