Danmarks første vaskemaskine til kartoffelkasser

18. juni 2004

Til redaktionen

Holstebro, 18. juni 2004

Vi e-mailer pressestof for læggekartoffelavler Hans Jacobsen, som gennem Samka Vejle A/S har købt Danmarks første vaskemaskine til kartoffelkasser.

Tekst ved journalist Flemming Hove.
Foto ved fotograf Ole Mortensen/Tilsted Com.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Samka Vejle A/S, Jan Bek, tlf. 7580 1341 eller læggekartoffelavler Hans Jacobsen, tlf. 9743 2034.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Danmarks første vaskemaskine til kartoffelkasser

 

Så er den her endelig.
Læggekartoffelavler Hans Jacobsen fra Naur ved Holstebro har som den første i landet købt en vaskemaskine til kartoffelkasser. Planen er at leje den ud til sine avlerkolleger, så de kan spare en masse tidskrævende arbejde, når kartoffelkasserne skal gøres klar til årets høst.
– Efter flere års tilløb i bl.a. Tyskland og Holland er det først nu, at behovet for kassevaskere er til stede i Danmark. Det skyldes, at når avlerne i dag bygger nye kartoffelhuse, sker det med henblik på at opbevare kartoflerne i 500-1500 kg kasser. De er nemme at stable med en gaffeltruck, og på den måde kan avlerne have flere tusinde kasser i husene, siger Hans Jacobsen.
Han har købt den hollandsk producerede kartoffelkassevasker gennem Samka Vejle A/S, og han er ikke et øjeblik i tvivl om, at avlerne kan se fordelen ved den.
– Alternativet er, at avlerne skal afsætte en mand til at højtryksrense kartoffelkasserne i mange dage. Jeg ved fra mig selv, at det er træls arbejde, og samtidig er det anstrengende. Kassevaskeren klarer 40-45 kasser i timen, og det er betydeligt mere, end hvis rengøringen sker med håndkraft. Avlerne stiller ganske enkelt kasserne ind i maskinen med en gaffeltruck og fjerner dem igen efter ganske få minutter, forklarer han.
Sæsonen for rengøring af kartoffelkasser er fra ca. 1. maj-1. august, og Hans Jacobsens idé er at leje kassevaskeren ud i den periode. Han transporterer den ud til avlerne, stiller den op og underviser i brugen af den. Derefter kan avlerne komme i gang med at få vasket kasserne, så de er parate til at modtage årets høst.
Kassevaskeren er en betragtelig investering for Hans Jacobsen, men han har beregnet, at hvis avlere med tilsammen ca. 10.000 kasser lejer den, er det en rentabel forretning.
Kassevaskeren udstilles i øvrigt på Landsskuet, der er Danmarks største Landbrugs-, Natur- og Fritidsudstilling, i Herning fra 24.-26. juni.