Unge forskere og opfindere udfordres til den årlige dyst

8. januar 2004

Til redaktionen

Holstebro, 8. januar 2004

Vi fremsender pressestof for Komiteen for Unge Forskere. Den svigtende interesse for naturvidenskab har nu for 16. gang fået Komitéen for Unge Forskere til at udskrive to landsdækkende konkurrencer for skoleelever og unge. Der er mange kontante præmier at dyste om. Præmiesummen er på 119.000 kr.
Mere information findes på www.unge-forskere.dk

Tekst og foto fra Unge Forskere.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Komiteen for Unge Forskeres sekretariat ved Ryan Holm,
tlf. 9742 5206.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Unge forskere og opfindere udfordres til den årlige dyst

Der er mange kontante præmier i to landsdækkende konkurrencer for skoleelever og unge.

Den svigtende interesse for naturvidenskab har nu for 16. gang fået Komitéen for Unge Forskere til at udskrive to landsdækkende konkurrencer for skoleelever og unge. Formålet er at stimulere og øge interessen for naturvidenskab, miljø og teknik blandt Danmarks ungdom og øge forståelsen for miljøets, naturvidenskabens og teknikkens betydning for samfundets udvikling.
”Unge Forskere 2004” er delt i to konkurrencer. Natur&Teknik er en konkurrence for unge forskere og opfindere i 1.-8. klasse, mens konkurrencen Unge Forskere og Opfindere henvender sig til alle op til 22 år. Konkurrencerne er støttet af Videnskabsministeriet, Undervisningsministeriet og Miljøministeriet, og de sponsoreres af universiteter og store danske virksomheder.

Kontante præmier

Der er mange kontante præmier at dyste om. Præmiesummen er på 119.000 kr., og dertil kommer mange muligheder for at rejse ud i verden og møde andre unge på tværs af landegrænserne. Der er planlagt rejser til internationale begivenheder i bl.a. Dublin i Irland, Dresden i Tyskland, Stockholm i Sverige, Tokyo i Japan og Arizona i USA. En øget sponsorstøtte gør det muligt at sende endnu flere unge end tidligere til internationale begivenheder i år.
Konkurrencerne i 2003 blev en stor succes på trods af et meget lavere budget end tidligere. Der var et rekordstort antal deltagere, og kvaliteten af projekterne var helt i top. Formanden for juryen, professor Thor A. Bak, tilskriver succesen den måde, konkurrencerne blev udskrevet på. Tidligere er de blevet markedsført ved, at der én gang om året blev udsendt en meget dyr konkurrenceavis til alle skoler. I 2003 blev konkurrencerne markedsført med en særdeles dynamisk hjemmeside, og der blev sendt brochurer og plakater til alle skoler og biblioteker. Det er betydeligt billigere og mere effektivt, og det har også vist sig at være vejen til at nå de unge.

Fører sig frem

Ved de internationale konkurrencer fører de unge danskere sig frem blandt de bedste. Men de er kun toppen af isbjerget, og Komitéen for Unge Forskere ved, at der under dette lag er mange andre, der kan være med. De skal blot i gang, og konkurrencerne er et af midlerne.
Ved EU´s konkurrence for unge forskere i Budapest i 2003 nåede to af de danske deltagere helt til tops. Den 20-årige Thomas Rasmusssen fra Svendborg og den 20-årige Sean Paulsen fra Aabenraa fik hver en ærespræmie i konkurrencen. Også den 20-årige Andreas Overbeck Petersen fra Mors høstede megen anerkendelse for sit projekt.
Formanden for juryen i EU´s konkurrence er tyskeren Dr.Ulf Merbold, der blev kendt, da han som den første europæer var med rumfærgen Columbia. Siden var han med rumfærgen Discovery, og han har i 32 dage opholdt sig på den russiske rumstation MIR.
Ulf Merbold var synligt begejstret for de tre unge danske forskere. Med så fornemme repræsentanter for dansk ungdom var han ikke i tvivl om, at niveauet blandt de unge, der har deltaget i den danske konkurrence ”Unge Forskere 2003”, må have været meget højt, og at de er blandt de bedste i Europa. Det danske jurymedlem, professor Vagn Lundsgaard Hansen, DTU, er lige så begejstret. “Det lover godt for fremtiden, at der kommer så gode resultater ud af det danske skolesystem. De tre unge danskere har været oppe mod eliten af den europæiske ungdom, hvor nogle af projekterne har tangeret Ph.D. afhandlinger”, siger han.
Allerede i maj deltager to danske piger – den 19-årige Julie Svalø Jensen fra Holstebro og den 18-årige Lise Goltermann fra København – i Intel ISEF i Portland, Oregon, USA, hvor de skal konkurrere med 1100 unge fra hele verden.

Alle pressemeddelelser om: