Oplev det kongelige sus

10. oktober 2003

Til redaktionen

Holstebro, 10. oktober 2003

Vi sender en pressemeddelelse for Holstebro Museum, som har lavet en særudstilling om Flora Danica´s store pragtstel fra det 18. århundrede. Museet har bl.a. fået lov til at låne fire uerstattelige stykker Flora Danica-dele fra De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg Slot.
Særudstillingen kan ses fra i morgen lørdag 11. oktober og frem til marts 2004.

Tekst af journalist Flemming Hove.
Fotos ved fotograf Ole Mortensen/Tilsted Com.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Holstebro Museum, museumsdirektør Torben Skov,
tlf. 9742 2933.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Oplev det kongelige sus

Holstebro Museum udstiller uerstatteligt Flora Danica-porcelæn fra Rosenborg Slot.

Nok foregik alle festlighederne i forbindelse med kronprins Frederiks forlovelse med Mary Donaldson i København, men det er skam ikke kun i den danske hovedstad, at folk i disse dage kan komme tæt på de kongelige.
Også på Holstebro Museum kan man fra efterårsferien og frem til marts næste år opleve suset fra den royale verden. Det er nemlig helt ekstraordinært lykkedes museumsdirektør Torben Skov at låne fire uerstattelige stykker Flora Danica-dele fra De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg Slot.
De indgår i en særudstilling om Flora Danica´s store pragtstel fra det 18. århundrede. Udstillingen er bygget op om en enestående samling af Flora Danica-service, som er udlånt af en privatsamler i Sydjylland, og som kronen på værket kan man studere de fire dele – en ispotte med skål og kumme samt en fiskerist – fra Rosenborg Slot.
– De fire Flora Danica-dele er blandt de 1530 dele, som er bevaret fra det oprindelige stel. Det blev på opfordring af kong Christian VII fremstillet af Den kongelige Porcelainsfabrik i perioden 1790-1802 som en gave til den russiske kejserinde Katherina den II, men kejserinden døde, inden arbejdet var fuldført, og derfor overgik stellet til det danske kongehus. I dag tilhører det dronning Margrethe, fortæller Torben Skov.
Forudsætningen for, at Holstebro Museum har fået mulighed for at præsentere de unikke Flora Danica-dele er, at museet har en speciel tyverisikret glasmontre.
Udover den omfattende sydjyske privatsamling og de fire dele fra Rosenborg Slot giver udstillingen et spændende indtryk af dansk kunsthåndværk i verdensklasse. Man kan i forskellige stadier se, hvordan et stykke Flora Danica bliver til – fra håndmodelleringen, håndmalingen af motiverne og guldstaffagen, der pålægges af en speciel gulddekoratør.
På udstillingen vises også det botaniske bogværk Flora Danica, der er forlægget for stellets dekorationer, samt en original kobberplade til overførsel af motiverne.

Alle pressemeddelelser om: