Til redaktionen
Holstebro, 27. september 2003
Vi e-mailer pressestof for Komiteen for Unge Forskere. Ved EU´s konkurrence i Budapest for unge forskere, European Union Contest for Young Scientists, nåede to af de danske deltagere helt til tops. Den 20-årige Thomas Rasmusssen fra Svendborg og den 20-årige Sean Paulsen fra Aabenraa fik hver en ærespræmie i konkurrencen. Også den 20-årige Andreas Overbeck Petersen fra Mors høstede megen anerkendelse for sit projekt.
Mere information findes på www.unge-forskere.dk
Tekst og fotos ved Ryan Holm/Unge Forskere.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.
Yderligere oplysninger kan fås hos lederen af Unge Forskeres sekretariat Ryan Holm, tlf. 9742 5206, fax. 9742 9141, mail@unge-forskere.dk.
Med venlig hilsen
f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen
To unge danske forskere til tops i europæisk forskerkonkurrence
Ved EU´s konkurrence i Budapest for unge forskere, European Union Contest for Young Scientists, nåede to af de danske deltagere helt til tops. Den 20-årige Thomas Rasmusssen fra Svendborg og den 20-årige Sean Paulsen fra Aabenraa fik hver en ærespræmie i konkurrencen. Også den 20-årige Andreas Overbeck Petersen fra Mors høstede megen anerkendelse for sit projekt.
Thomas Rasmussen har forsket i ølfremstilling og påvist, at gæringstemperaturen har umådelig stor indflydelse på øllets smag, idet der ved bestemte temperaturer dannes store mængder af diacetyl, der får øllet til at smage af smør. I sit eget laboratorium i kælderen hos forældrene har Thomas bygget sit eget forsøgsbryggeri, hvor resultatet er øl uden diacetylsmag. Metoden indebærer store økonomiske besparelser i fremstillingsprocessen. Præmien, som Thomas modtog, består i deltagelse i et to ugers seminar i London for unge forskere.
Sean Paulsen, der er student fra Amtsgymnasiet i Sønderborg, har astronomi som sin helt store hobby og som kommende erhverv. Det har fået ham til at interessere sig for den danske astronom Ole Rømer, der som den første påviste lysets hastighed. Hvordan han gjorde har hidtil været en velbevaret hemmelighed, som Sean Paulsen ved sin forskning har fundet frem til, nemlig ved at iagttage Jupitermånen Io´s bevægelser. Som belønning for sin forskning er Sean Paulsen af ESA, European Space Agency, inviteret til at deltage i en international rumforskningskongres i Vancouver, Canada.
Også Andreas Overbeck Petersen høstede stor anerkendelse for sit projekt om forsøg med kreatin, et kosttilskud, der påvirker idrætsfolks præstationsevne, og som kan misbruges som doping.
Formanden for juryen i EU´s konkurrence er tyskeren Dr.Ulf Merbold. Han blev kendt, da han som den første europæer var med rumfærgen Columbia. Siden var han med rumfærgen Discovery, og han har i 32 dage opholdt sig på den russiske rumstation MIR. Ulf Merbold var synligt begejstret for de tre unge danske forskere. Med så fornemme repræsentanter for dansk ungdom kunne Ulf Merbold ikke være i tvivl om, at niveauet blandt de unge, der har deltaget i den danske konkurrence Unge Forskere, må have været meget højt, og de unge er således blandt de bedste i Europa.
Det danske jurymedlem professor Vagn Lundsgaard Hansen, DTU, kunne tilslutte sig Ulf Merbolds lovprisning af de unge danskere. “Det lover godt for fremtiden, at der kommer så gode resultater ud af det danske skolesystem. De tre unge danskere har været oppe mod eliten af den europæiske ungdom, hvor nogle af projekterne har tangeret Ph.D. afhandlinger.”
I EU´s forskerkonkurrence i Budapest var der 76 projekter med 113 deltagere fra 38 lande. De var udvalgt blandt 30.000 deltagere i de forskellige lande. De tre danske deltagere var udvalgt ved deltagelse i den danske konkurrence Unge Forskere, der har professor Thor A. Bak som juryformand. Konkurrencen støttes af Videnskabsministeriet, Undervisningsministeriet, Miljøministeriet, fonde, universiteter og store danske virksomheder. Konkurrencen Unge Forskere 2004 forventes udskrevet i oktober 2003, og alle op til 21 år kan deltage.
Se mere under www.unge-forskere.dk