Til redaktionen
Holstebro, 2. maj 2003
Vi e-mailer pressestof for Komiteen for Unge Forskere, som i dag har udpeget vinderne af de to landsdækkende konkurrencer.
Den 20 årige Sean Paulsen, Aabenraa fik en 3. præmie på 5000 kr. for et projekt om bestemmelse af lysets hastighed ud fra Jupiter månen Io’s bevælgese. Den 19 årige Michael Jensen, Augustenborg fik en 4. præmie for et projekt om flowmåling. Endelig fik den 19 årige Ushanthan Jeyabalan, Rødekro også en 4. præmie for et projekt om flourescens.
Mere information findes på www.unge-forskere.dk
Tekst af journalist Flemming Hove.
Foto fra Unge Forskere.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.
Yderligere informationer – kontakt Komiteen for Unge Forskeres sekretariat ved Ryan Holm, mobiltlf. 2177 4243 eller tlf. 9742 5206.
Med venlig hilsen
f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen
3 sønderjyder vinder præmier i forsker-konkurrence
Videnskabsminister Helge Sander uddelte præmier i landskonkurrencen Unge Forskere 2003.
Finalisterne i den årlige landskonkurrence for unge forskere og opfindere fra hele Danmark, Unge Forskere 2003, var fredag samlet i Ingeniørhuset i København for at dyste om præmier og udtagelse til udenlandske forsker- og opfinderkonkurrencer.
Og blandt dem, der blev præmieret, var Sean Paulsen, Aabenraa, Michael Jensen, Augustenborg og Ushanthan Jeyabalan, Rødekro.
I alt 17 projekter nåede frem til finalen. De er bedømt af en jury på 31 medlemmer, sammensat af repræsentanter for dansk forskning, undervisning og erhvervsliv med professor Thor A. Bak som formand og videnskabsminister Helge Sander som æresjuryformand.
Mod og nysgerrighed
Videnskabsministeren roste deltagerne for at have vist mod og nysgerrighed, og han opfordrede dem til at holde fast i deres nysgerrighed.
– Den vil give jer mange muligheder fremover. Både Danmark og resten af verden har brug for unge mennesker med jeres nysgerrighed og evner. I vil blive mødt med åbne arme. Og det er vigtigt for samfundet, at der er unge som jer. Unge, som kan skabe spørgsmål, løsninger og nytænkning. Vi er omgivet af ting, som er et resultat af, at mennesker har undret sig. Har været nysgerrige. Har turdet stille spørgsmål, har eksperimenteret og fundet svar, sagde Helge Sander.
– Dansk forskning og erhvervsliv kunne godt bruge sådan nogle som jer. Derfor håber jeg, at mange af jer vil tage en uddannelse. En naturvidenskabelig eller teknisk uddannelse, vil kunne bringe jer langt. Jeg håber, at I vil anvende jeres evner til at gøre Danmark og dansk forskning endnu mere interessant. At I vil medvirke til at øge forskningens niveau og internationale omdømme, fortsatte han.
Præmieuddeling
I aldersgruppen op til 16 år gik 1. præmien på 10.000 kr. Lasse Dueholm, Rønde Skole for et projekt om det svævende tæppe. 2. præmien på 6.000 kr. gik Debbie Eis og Anne Nellmann, Nr. Aaby Realskole for et projekt om “slå-om-bandage” – hesteudstyr samt til Mathias Hansen, Aalborg med et projekt om sejlads. 3. præmie på 3.000 kr. blev vundet af Jeppe Haugaard, Vrå for et projekt om musefælden “Haugaardfælden” samt Marc Andersen, Rasmus Barslund, Patrick Larsen, Martin Lahn Henriksen og Mathias Pedersen, Virupskolen, Hjortshøj om et projekt om raketter.
I gruppen op til 22 år blev 1. præmien på 12.000 kr. vundet af Anders Riis Thomsen, Ans By, Jens Christoffer Laursen, Ans, Dennis Thaysen Jensen, Thorsø for et projekt om jetmotor. 2. præmien på 8.000 kr. gik til Andreas Overbeck Petersen, Nykøbing Mors vedr. et projekt om kreatin – doping? samt Julie Svalø Jensen, Hee, Ringkøbing med et projekt om fremstilling af B-vitaminet riboflavin og Thomas Rasmussen, Svendborg med et projekt om koncentrationen af diacetyl i øl afhængig af temperatur og gærtype.
3. præmie på 5000 kr. til:
Emil Edvardsen, Vejle,Esben Skøttergård, Give, Casper Madsen, Hedensted og Claus Stovgaard, Vejle med projektet fuldautomatisk dåsepresser Mekatronik.
Annemarie Olsen, Odense M. Risikovurdering af Aspartam.
Sean Paulsen, Aabenraa. Bestemmelse af lysets hastighed ud fra Jupiter månen Io´s bevægelse.
Lise Goltermann, København Ø. Syntese, oprensning og karakterisering af LNA-oligonukleotider.
4. præmie på 3.000 kr gik til:
Marie Lund Traulsen, 6950 Ringkøbing. Anioniske Surfraktanter.
Johannes C. A. Jørgensen, Vejle. Tidspres & Madlavning.
Michael Jensen, Augustenborg. Flowmåling
Ushanthan Jeyabalan, Rødekro. Flourescens.
Danmarks repræsentanter ved EU-konkurrencen European Union Contest for Young Scientists i Budapest, Ungarn, til september 2003:
Thomas Rasmussen, Svendborg, 20 år.
Koncentrationen af diacetyl i øl afhængig af temperatur og gærtype.
Andreas Overbeck Petersen, Nykøbing Mors, 20 år. Kreatin – doping?
Sean Paulsen, Aabenraa, 20 år. Bestemmelse af lysets hastighed ud fra Jupiter månen Io´s bevægelse.
Danmarks repræsentanter ved ESI 2003 i Moskva, Rusland, til juli 2003:
Lasse Dueholm, Rønde Skole, Rønde, 15 år. Det svævende tæppe.
Annemarie Olsen, Odense M, 21 år.Risikovurdering af Aspartam.
Anders Riis ThomsenAns By, Jens Christoffer Laursen, Ans, Dennis Thaysen Jensen, Thorsø. 19 – 20 år. Jetmotor.
Ushanthan Jeyabalan, Rødekro, 19 år. Flourescens.
Danmarks repræsentanter ved Intel ISEF, International Science and Engineering Fair, i Portland, Oregon, USA, til maj 2004:
Julie Svalø Jensen, Hee, Ringkøbing, 18 år. Fremstilling af B-vitaminet riboflavin.
Lise Goltermann, København Ø, 17 år. Syntese, oprensning og karakterisering af LNA-oligonukleotider.
Stockholm Junior Water Prize
Marie Lund Traulsen, 6950 Ringkøbing, 20 år. Anioniske Surfraktanter.