Rekordstor interesse for to konkurrencer om naturvidenskab

10. april 2003

Til redaktionen

Holstebro, 10. april 2003

Vi e-mailer pressestof for Komiteen for Unge Forskere. De har udtaget 17 projekter til finalen. Finaledeltagernes navne og navnene på dem, der har vundet en præmie på 1.000 kr., offentliggøres på web-sitet www.unge-forskere.dk onsdag den 23. april.
Mere information findes på www.unge-forskere.dk

Tekst af journalist Flemming Hove.
Foto fra Unge Forskere.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Komiteen for Unge Forskeres sekretariat ved Ryan Holm,
tlf. 9742 5206.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Rekordstor interesse for to konkurrencer om naturvidenskab

17 projekter udtaget til finalen i Komitéen for Unge Forskeres landsdækkende konkurrencer.

Børn og unge fra hele landet har vist kolossal interesse for at deltage i de to naturvidenskabelige konkurrencer, som Komitéen for Unge Forskere har udskrevet.
Det er 15. gang, konkurrencerne finder sted, og antallet af deltagere har været rekordstor. Ikke færre end næsten 500 skoleelever har været involveret i de indsendte projekter, som nu er blevet bedømt. I alt 17 projekter er blevet udtaget til finalen, der finder sted i Ingeniørens Hus i København fredag den 2. maj.
Fem projekter er udvalgt i Natur&Teknik-konkurrencen, der er Birch & Krogboe Fondens konkurrence for unge opfindere og naturiagttagere med enkeltdeltagere eller grupper op til klassestørrelser i 1.-8. klasse. 12 projekter er udvalgt til konkurrencen Unge Forskere og Opfindere, der henvender sig til alle i alderen op til 22 år, og som er sponsoreret af ministerier, universiteter og store danske virksomheder.
Det er den svigtende interesse for naturvidenskab, der har fået Komitéen for Unge Forskere til at udskrive konkurrencerne. Det kan være en metode til at stimulere og øge interessen for naturvidenskab, miljø og teknik blandt Danmarks ungdom og samtidig øge forståelsen for miljø, naturvidenskab og teknikkens betydning for samfundets udvikling.

Aktivt web-site

Formanden for dommerjuryen, professor Thor A. Bak, glæder sig over, at næsten 500 elever har deltaget, for det betyder, at der i næsten 500 hjem har været sat fokus på naturvidenskab.
– Den store succes skyldes den måde, konkurrencerne er blevet udskrevet på. Tidligere års konkurrencer er blevet lanceret med udsendelse af en stor forskeravis til alle skoler i landet. Nu har Unge Forskere koncentreret sig om et meget aktivt web-site, og det har vist sig at være vejen til at nå de unge. Da web-sitet kom på nettet, indeholdt det en konkurrence om det magiske kvadrat. I løbet af to en halv uge havde ikke færre end 1254 løst den stillede opgave og indsendt en mail med løsningen. Det oversteg forventningerne selv hos de mest optimistiske, fortæller Thor A. Bak.
Han påpeger, at skønt der kun har været kort tid til at arbejde med konkurrencerne, er niveauet meget højt. Han glæder sig også over, at der i rigtig mange skoler over hele landet har været arbejdet seriøst med opfindelser og naturvidenskab.
– Det lover godt for fremtiden. Projekterne går fra musefælder til jetmotorer og bestemmelse af lysets hastighed ud fra én af Jupiters måner, fortæller Thor A. Bak.

Pengepræmier

I konkurrencerne er der kontante præmier for 115.000 kr., og blandt deltagerne i konkurrencerne udvælges mange projekter til at deltage i internationale konkurrencer i Europa og USA. Ud over de projekter, der skal kæmpe om præmierne den 2. maj, bliver 19 projekter tildelt en præmie på 1.000 kr.
Finaledeltagernes navne og navnene på dem, der har vundet en præmie på 1.000 kr., offentliggøres på web-sitet www.unge-forskere.dk onsdag den 23. april.

Alle pressemeddelelser om: