Søren Østergaard i vanvittig komedie

20. marts 2003

Til redaktionen

Holstebro, 20. marts 2003

Vi fremsender pressestof for Musikteatret HolstebroHallen, som onsdag og torsdag i næste uge viser Dario Fo forestillingen Biler, brag og blå briller med Søren Østergaard i hovedrollen.

Tekst af journalist Flemming Hove.
Foto ved Det Danske Teater.
Såvel tekst som foto kan frit anvendes og publiceres – uden beregning.

Yderligere informationer – kontakt Musikteatret HolstebroHallen, direktør Lars Sennels, tlf. 9611 7878.

Med venlig hilsen

Inge-Lise Dinesen

 

Søren Østergaard i vanvittig komedie

 

Hvis nogen kan magte opgaven at spille hovedfiguren i en vanvittig forviklingskomedie, må det være komikeren Søren Østergaard.
Og det er da også ham, der har den udfordrende dobbeltrolle i Det Danske Teaters opsætning af Dario Fo´s skøre komedie “Biler, brag og blå briller”, som Musikteatret HolstebroHallen og Nordvestjydsk Teaterkreds præsenterer onsdag den 26. og torsdag den 27. marts.
“Biler, brag og blå briller” er på turné landet rundt, og forestillingen indeholder alle de hæsblæsende og hylende morsomme virkemidler, som den verdensberømte italienske forfatter, skuespiller og satiriker, Dario Fo, er kendt for, og som hver gang får publikum til at overgive sig. Ud over sine evner til at fortælle og visualisere historier på teaterscenerne kunne Dario Fo i 1997 føje endnu en ædel titel til sit lange generalieblad, da han modtog Nobels Litteraturpris.

En tro kopi

Søren Østergaard spiller Fiat-imperiets topchef Agnelli, der bliver kidnappet. Men kidnapperen kører galt. Agnelli bliver mast til ukendelighed og reddet af en forbipasserende, Antonio, der tilfældigvis arbejder ved samlebåndet på én af Agnellis bilfabrikker. Antonio giver bossen sin jakke på, men fordufter, da politiet nærmer sig, fordi han frygter at blive forbundet med kidnapningen.
På hospitalet forsøger man at lappe Agnellis ansigt sammen, men da han har Antonios jakke på, og der i den ligger private papirer og pasfotos, tror alle, det er Antonio, der ligger på operationsbordet. Antonios hustru Rosa bliver hidkaldt og må hjælpe med at genskabe det ødelagte ansigt, og resultatet bliver en tro kopi af Antonio. Da Agnelli vågner op, er det som en ny mand, for han lider svært af hukommelsestab.
En forrygende historie er i gang, og forviklingen, forvirringen og det vilde vanvid krydres med Dario Fo´s umiskendelige humor og samfundsrevsende bid.
Historien foregår i 1980´ernes Italien, hvor den almindelige italiener kom i klemme mellem terroren og systemets forsøg på at bekæmpe den. Altså en farce med et meget aktuelt og politisk tema, der drager interessante paralleller til verdenssituationen i dag.
I andre roller kan man opleve Lisbeth Gajhede som Antonios kone, Rosa, Henrik Lykkegaard i rollen som lægen, Steen Stig Lommer som kriminalkommissær, Bolette Schrøder som Antonios elskerinde, Lucia, Niels Weyde som dommeren og Morten Hauch-Fausbøll som agent, sygeplejerske og betjent.
“Biler, brag og blå briller” er instrueret af Lars Knutzon. Søren Glad har stået for scenografien, og Jonas Franke-Blom er komponist. Oversættelsen har Bent Holm taget sig af.