Kølige gulerødder strutter af sundhed

9. februar 2003

Til redaktionen

Holstebro, 9. februar 2003

Vi fremsender pressestof for Lammefjordens Grøntsagslaug, som bl.a. avler gulerødder.
Avlerne har specialiseret sig i at opbevare årets høst af gulerødder, så de vinteren over
bevarer sprødheden, smagen og ikke mindst indholdet af sunde næringsstoffer.
Mere information findes på www.lammefjorden.dk

Tekst af journalist Flemming Hove.
Foto fra Lammefjordens Grøntsagslaug.
Tekst og foto må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Lammefjordens Grøntsagslaug, formand Søren Wiuff, tlf. 2046 8443.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Kølige gulerødder strutter af sundhed

Avlerne i Lammefjordens Grøntsagslaug er specialister i at opbevare gulerødder på køl.

Søde og knasende sprøde gulerødder er både sund slik og velsmagende ingredienser i madlavningen her i de dunkle vintermåneder.
Det har Lammefjordens Grøntsagslaug vidst i mange år. Derfor har avlerne specialiseret sig i at opbevare årets høst af gulerødder, så de vinteren over bevarer sprødheden, smagen og ikke mindst indholdet af sunde næringsstoffer.
– Hemmeligheden er, at Lammefjordens gulerødder lægges på kølelager, så snart de er taget op af jorden. Når de opbevares ved en konstant temperatur på ca. 0,5 grader og med en luftfugtighed på over 95 procent, går de i dvale og bruger kun et minimum af den energi, der er i roden. Så bliver de vasket og sorteret i takt med, at forbrugerne har brug for dem, fortæller formanden for Lammefjordens Grøntsagslaug, Søren Wiuff.

En sundere rod

Undersøgelser har vist, at Lammefjordens kølehus-opbevarede gulerødder sidst på vinteren indeholder op til 25 procent mere sukker og op til 30 procent mere naturlig karotin end nyopgravede, halmdækkede gulerødder. Sukkeret har betydning for gulerodssmagen, mens karotin er forstadiet til dannelsen af A-vitamin.
Lammefjordens avlere dyrker gulerødder på 300-400 hektar, og det svarer til ca. en tredjedel af den samlede danske produktion. Dyrkningen og opbevaringen af Lammefjords-gulerødder kræver stor specialviden – også om f.eks. lagringsteknikken, der udnyttes ned til mindste detalje.
– Det afgørende er den lave temperatur i lagrene. Allerede ved køleskabs-temperaturer vågner gulerødderne igen. Derfor er det vigtigt, at de først vaskes, umiddelbart før de bliver transporteret til butikkerne. Hjemme hos forbrugerne opbevares gulerødderne bedst på køl, siger Søren Wiuff.

Samarbejder med naturen

Lammefjordens avlere af gulerødder lader så vidt muligt naturen gøre arbejdet selv. Det betyder mindst mulig brug af kunstgødning og plantebeskyttelsesmidler – og dermed sundere grøntsager.
Princippet om at samarbejde med naturen hedder Integreret Produktion (IP). Den miljøvenlige form for produktion indebærer bl.a., at avlerne udnytter naturens egne regulerings- og nyttemekanismer i arbejdet med at fremme væksten og modstå angreb fra skadedyr.
IP-dyrkede grøntsager stiller store krav til avlerne om systematisering og dokumentation. Derfor foretager avlerne en omfattende registrering af alt, hvad de foretager sig, fra det øjeblik de går i gang med at planlægge produktionen, til grøntsagerne ligger ude i butikkerne.
Lammefjorden i Odsherred i Nordvestsjælland er fra naturens hånd begunstiget med jordbundsforhold, der er perfekte til dyrkning af grøntsager. Betingelserne blev skabt, da Lammefjorden i 1873 blev inddæmmet og forvandlet til 10.000 tønder land god landbrugsjord. Her findes i dag nogle af landets bedste og største “spisekamre”, der foruden gulerødder rummer porrer, kartofler, løg, kål, rødbeder, jordskokker, persillerødder m.m.
Det kan man læse mere om på hjemmesiden www.lammefjorden.dk

Alle pressemeddelelser om: