Unge forskere vil øge interessen for naturvidenskab

26. januar 2003

Til redaktionen

Holstebro, 26. januar 2003

Vi fremsender pressestof for Komiteen for Unge Forskere. I et forsøg på at øge interessen for de naturvidenskabelge fag har komiteen netop udskrevet to landsdækkende konkurrencer.
I konkurrencerne er der kontante præmier for 115.000 kr., og blandt konkurrence-deltagerne udvælges mange projekter til at deltage i internationale konkurrencer i Europa og USA.
Mere information findes på www.unge-forskere.dk

Tekst af journalist Flemming Hove.
Foto fra Unge Forskere samt fotograf Ole Mortensen, Tilsted Com.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Komiteen for Unge Forskeres sekretariat ved Ryan Holm, tlf. 9742 5206.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Unge forskere vil øge interessen for naturvidenskab

Børn og unge inviteres til at deltage i to konkurrencer med en samlet præmiesum på 115.000 kr.

I et forsøg på at øge interessen for de naturvidenskabelige fag har Komitéen for Unge Forskere netop udskrevet to landsdækkende konkurrencer.
Den ene – Natur&Teknik-konkurrencen – er Birch & Krogboe Fondens konkurrence for unge opfindere og naturiagttagere med enkeltdeltagere eller grupper op til klassestørrelser i 1.-8. klasse. Den anden – Unge Forskere og Opfindere – henvender sig til alle i alderen op til 22 år og er sponsoreret af ministerier, universiteter og store danske virksomheder.
I konkurrencerne er der kontante præmier for 115.000 kr., og blandt konkurrence-deltagerne udvælges mange projekter til at deltage i internationale konkurrencer i Europa og USA.

Svigtende interesse

Det er den svigtende interesse for naturvidenskab, der får Komitéen for Unge Forskere til at udskrive konkurrencen for på den måde at stimulere og øge interessen for naturvidenskab, miljø og teknik blandt Danmarks ungdom. Formålet er også at fremme pigernes interesse for de områder, der ikke betragtes som “pigefag”, og at øge forståelsen for miljø, naturvidenskab og teknikkens betydning for samfundets udvikling.
Natur&Teknik-konkurrencen lægger direkte op til, at der arbejdes med konkurrencen i skolen i faget natur/teknik fra 1.-6. klasse og i fysik-, kemi-, biologi- og geografitimerne i 7.-8. klasse. Der arbejdes i disse fag i forvejen med emner, der egner sig til konkurrencen, og læreren får som tilgift en øget interesse for sit fag, hvis konkurrencemomentet tages med ind i undervisningen. Den enkelte elev kan selv arbejde med projekter til konkurrencen i skoletiden og i fritiden, men også gå sammen med andre eller hele klassen om et projekt.
Konkurrencen Unge Forskere og Opfindere er mest præget af, at deltagerne er enkeltpersoner eller mindre grupper. I htx-uddannelsen arbejdes der i forvejen med projektopgaver, og i gymnasiet er eleverne for øjeblikket optaget af den store “3.g-opgave”. Mange af disse projektopgaver har tidligere dannet baggrund for vinderprojekter i konkurrencen.

Stemmer ikke!

Det er 15. gang, at konkurrencerne udskrives i denne form. Lederen af sekretariatet for Unge Forskere, Ryan Holm, har været med, siden konkurrencerne begyndte i 1989.
Han fortæller, at allerede det første år, Danmark var med i EU´s konkurrence, løb Danmark med en førstepræmie. De 14 gange, EU-komissionen har holdt en europæisk konkurrence, er Danmark løbet med en præmie hver anden gang.
– Det kan jeg ikke få til at stemme med den PISA-undersøgelse, hvor OECD for et år siden stemplede danske elever som dårlige til naturfag, at de er et stykke under OECD-gennemsnittet og betydeligt under de øvrige nordiske lande. Når vi er ude at konkurrere i forskerkonkurrencer, klarer de danske elever sig særdeles godt. Det ved alle andre lande i Europa, siger han.
I 2002 deltog unge danskere i konkurrencer i USA, Slovakiet, Sverige og Østrig.
For at deltage i konkurrencerne skal man inden 24. marts udfylde et tilmeldingsskema, der kan hentes på Unge Forskeres web-site: www.unge-forskere.dk. Her er der også yderligere oplysninger om konkurrencerne.
Projekterne til konkurrencerne skal indsendes senest den 31. marts. De bedste projekter bliver indbudt til at være med i finalen den 2. maj i Ingeniørens Hus i København. Her vil videnskabsminister Helge Sander (V) overrække præmierne.

Alle pressemeddelelser om: