Han har løst gåden

26. januar 2003

Til redaktionen

Holstebro, 26. januar 2003

Vi fremsender pressestof for Komiteen for Unge Forskere. I et forsøg på at øge interessen for de naturvidenskabelge fag har komiteen netop udskrevet to landsdækkende konkurrencer.
I konkurrencerne er der kontante præmier for 115.000 kr., og blandt konkurrence-deltagerne udvælges mange projekter til at deltage i internationale konkurrencer i Europa og USA.
Mere information findes på www.unge-forskere.dk

Tekst af journalist Flemming Hove.
Foto af fotograf Ole Mortensen, Tilsted Com.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Komiteen for Unge Forskeres sekretariat ved Ryan Holm, tlf. 9742 5206.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Han har løst gåden

Det er gået stærkt for ung nordjysk gymnasieelev, der i dag er international anerkendt forsker.

Det er ikke et støvet job at være forsker. Langtfra endda!
Det viser beretningen om en ung nordjysk gymnasieelev, der for år tilbage deltog i forskerkonkurrencer for Unge Forskere. I dag er han en velestimeret forsker, der er internationalt anerkendt for sine resultater inden for forskning i bl.a. fugles navigation.
Og for at fremme interessen for de naturvidenskabelige fag har Komitéen for Unge Forskere netop udskrevet to konkurrencer. Den ene er Birch & Krogboe Fondens konkurrence for unge opfindere og naturiagttagere med enkeltdeltagere eller grupper op til klassestørrelser i 1.-8. klasse. Den anden – Unge Forskere og Opfindere – henvender sig til alle i alderen op til 22 år og er sponsoreret af ministerier, universiteter og store danske virksomheder.

Det er gået stærkt

Den første konkurrence i denne form blev holdt i 1989. Vinderen af konkurrencen var den dengang 17-årige gymnasieelev, Henrik Mouritsen fra Støvring. Han havde arbejdet med et natur-genopretningsprojekt for Gravlev Ådal, som han i forbindelse med projektet besøgte 205 gange for at studere fuglelivet.
Henrik Mouritsen var igen med i konkurrencen i 1994 med et projekt om fuglene i regnskoven på Philipinerne. Denne gang vandt han ikke alene førstepræmien i den nationale konkurrence, men også førstepræmien i EU-kommissionens europæiske konkurrence og deltog som repræsentant for Europa i den amerikanske ISEF-konkurrence.
Siden da er det gået stærkt for Henrik Mouritsen. På rekordtid blev han cand.scient i biologi og kemi fra Syddansk Universitet i Odense og tre år senere Ph.D samme sted. Med et stipendiat fra Carlsbergfonden kunne han nu i 3 år studere fugle ved Queens University i Canada. Samtidig havde han et fugleprojekt på Galapagosøerne, ét i New Zealand og ét i Danmark.

Han løste gåden

Hele tiden har det været fuglenes navigation, der har optaget ham. Hvordan finder de vej fra sted til sted over kilometerlange strækninger? I 2002 blev Henrik Mouritsen leder af en forskergruppe ved universitet i Oldenburg i Tyskland, og med et budget på ca. 10 mio. kr. kan han de næste år forske videre i, hvordan dyrene finder vej.
International interesse for Henrik Mouritsen blev der for alvor sidste sommer, hvor han løste gåden om, hvordan millioner af farvestrålende monark-sommerfugle, et lille insekt, der vejer under et halvt gram, finder vej fra Canada og det nordlige USA til vinterkvarteret i Mexicos centrale højland.
Gåden løste han sammen med en canadisk kollega, og de konstruerede en “flyvesimulator” for sommerfugle. Hermed kunne de påvise, at sommerfuglen orienterer sig ved hjælp af et indbygget solkompas og sit biologiske ur. “Flyvesimulatoren” er en udendørs vindtunnel, hvor monark-sommerfuglen bliver anbragt fastlimet med bivoks til en tynd pind, så den kan bevæge sig i alle retninger. Uanset de ydre påvirkninger, som sommerfuglene blev udsat for, fløj de hele tiden i samme retning – nemlig mod Mexico.
Det var også en overraskelse, at sommerfuglene ikke, lige som fuglene gør, kunne anvende jordens magnetfelt til navigering.
Disse opdagelser vakte betydelig opsigt i forskerkredse verden over og gav anledning til omtale i de største videnskabelige tidsskrifter og interviews bl.a. i CNN og CBC.
Den nu 31-årige forsker Henrik Mouritsen er igen tilbage i Unge Forskere. Denne gang som medlem af juryen, og her vil han som inspiration for den nye generation være et eksempel på, at det ikke er et støvet job at være forsker.

Yderligere oplysninger om Henrik Mouritsen kan findes på:
www.member.uni-oldenburg.de/henrik.mouritsen/

Alle pressemeddelelser om: