Oplev fortiden fra luften

10. oktober 2002

Til redaktionen

Holstebro, 10. oktober 2002

Vi sender en pressemeddelelse for Holstebro Museum, som sammen med museet i Ringkøbing står bag den første danske bog om luftfoto-arkæologi. Bogen præsenteres fredag den 11. oktober, og samtidig åbnes en tilhørende udstilling på Holstebro Museum, som i påsken 2003 overflyttes til Ringkøbing Museum.

Tekst af journalist Flemming Hove.
Fotos ved fotograf Thomas Juul.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Holstebro Museum, museumsdirektør Torben Skov,
tlf. 9742 2933.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Oplev fortiden fra luften

Museerne i Holstebro og Ringkøbing står bag den første bog på dansk om luftfoto-arkæologi.

Vil du gerne se, hvordan vore forfædre boede for 1000 eller 2000 år siden?
Så stig ombord i en lille flyvemaskine og bliv trukket op over landskabet. Kig derpå nøje ned på kornmarkerne og læg mærke til de mørke pletter og streger, der pludselig åbenbarer sig for dig. Det er sporene af f.eks. huse, landsbyer, andre forhistoriske anlæg, volde og vandløb.
Arkæolog-ægteparret Lis Helles Olesen fra Holstebro Museum og Palle Eriksen fra Ringkøbing Museum har i mange år interesseret sig for den luftbårne arkæologi. Det store arbejde er nu blevet til den første bog på dansk om luftfoto-arkæologi, og den har fået titlen “Fortiden set fra himlen”. De fleste billeder i bogen er nye, men der er også 40-50 år gamle fotos, som aldrig har været vist før.

Meget fascinerende

Bogen præsenteres fredag den 11. oktober, og samtidig åbnes en tilhørende udstilling på Holstebro Museum. Udstillingen, der er den første af sin art i Danmark, overføres i påsken 2003 til Ringkøbing Museum. Den viser bl.a. ca. 50 luftfotos, oldsager, en mark-model med forhistoriske spor og forskellige tegninger. Projektet er økonomisk blevet støttet af C. Bendix Fond, Dronning Margrethe II´s Arkæologiske Fond, Farumgaard-Fonden, Ringkjøbing Amt og Holstebro Kommune.
– Vi lavede en stor del af de fotografiske optagelser i de tørre somre i 1992-93. Tørken gjorde, at vi tydeligt kunne se sporene på markerne, og det gik op for os, at der gemte sig masser af forhistoriske beboelser, som vi ikke kendte eksistensen af. Det er meget fascinerende at opleve, fortæller Lis Helles Olesen.

Krigspiloter var pionérer

I bogen vises luftfotos fra 66 meget forskellige vestjyske lokaliteter, og de spænder over sjældne fund af en samlingsplads fra stenalderen, gravhøje, oldtidsagre, bopladser og forsvarsanlæg fra jernalderen, bebyggelser fra vikingetiden, veje, gårde og voldsteder fra middelalderen til tankfælder fra 2. verdenskrig omkring Holstebro og Ringkøbing.
– Egentlig var det piloter fra 1. verdenskrig, der opdagede, at pløjemarker eller kornmarker viste spor fra fortiden, og derfor arbejdede de videre med det, der senere er blevet til luftfoto-arkæologi, siger Lis Helles Olesen.

Alle pressemeddelelser om: