Kig godt efter, hvor de nye porrer kommer fra

8. september 2002

Til redaktionen

Holstebro, 8. september 2002

Vi fremsender pressestof for Lammefjordens Grøntsagslaug, som dyrker porrer efter princippet Integreret Produktion (IP). Det betyder mindst mulig brug af kunstgødning og plantebeskyttelsesmidler – og dermed sundere grøntsager.
Mere information findes på www.lammefjorden.dk

Tekst af journalist Flemming Hove.
Foto fra Lammefjordens Grøntsagslaug.
Tekst og foto må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Lammefjordens Grøntsagslaug, formand Søren Wiuff,
tlf. 2046 8443.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

Så er det sæson for nye porrer, men:

Kig godt efter, hvor de nye porrer kommer fra

Lammefjordens Grøntsagslaug advarer mod sprøjtebehandlede udenlandske porrer.

Netop nu kæmper årets første porrer om pladsen på butikkernes grøntsagshylder. Men der er grund til at kigge godt efter, om porrerne er danske, eller om de kommer fra udlandet.
– Forbrugerne har ikke en chance for at vide det, men det er en kendsgerning, at mange udenlandske porrer er behandlet med kemiske sprøjtemidler i en udstrækning, som langt overgår, hvad danskerne vil acceptere. Vi ved, at i nogle lande sprøjtes porrerne 20-40 gange, for at de kan gro i den udpinte jord. I de lande sædskifter avlerne nemlig ikke, som vi gør i Danmark, siger formanden for Lammefjordens Grøntsagslaug, Søren Wiuff.

Lad fornuften råde

Han advarer derfor forbrugerne mod at købe porrer fra grøntsagshylderne uden først at undersøge, hvor de er avlet.
– Alting handler jo om, hvad man vil putte i munden, og derfor er det en god idé at bruge fornuften. Porrer er en utrolig populær grøntsag i Danmark, og som det er med f.eks. nye kartofler og gulerødder, glæder forbrugerne sig til at smage de første af slagsen, siger Søren Wiuff.
Høsten af Lammefjordens porrer går traditionen tro i gang i begyndelsen af september, og så er der friske porrer i en lang periode. Porrer kan nemlig tåle lidt af hvert rent vejrmæssigt, og derfor kan de tages op, efterhånden som de skal bruges.

Samarbejder med naturen

Lammefjordens avlere af porrer og gulerødder lader så vidt muligt naturen gøre arbejdet selv. Det betyder mindst mulig brug af kunstgødning og plantebeskyttelsesmidler – og dermed sundere grøntsager.
Princippet om at samarbejde med naturen hedder Integreret Produktion (IP). Den miljøvenlige form for produktion indebærer bl.a., at avlerne udnytter naturens egne regulerings- og nyttemekanismer i arbejdet med at fremme væksten og modstå angreb fra skadedyr.
IP-dyrkede grøntsager stiller store krav til avlerne om systematisering og dokumentation. Derfor foretager avlerne en omfattende registrering af alt, hvad de foretager sig, fra det øjeblik de går i gang med at planlægge produktionen, til grøntsagerne ligger ude i butikkerne.
Opgaven med at kontrollere Lammefjordens IP-dyrkede grøntsager varetages af Plantedirektoratet i form af løbende stikprøvekontroller.
Integreret Produktion er for Lammefjordens avlere ikke kun en dyrkningsmetode, men også en holdning til at værne om naturen og prioritere den menneskelige sundhed højt. Lammefjorden i Odsherred i Nordvestsjælland er fra naturens hånd begunstiget med jordbundsforhold, der er perfekte til dyrkning af grøntsager.
Betingelserne blev skabt, da Lammefjorden i 1873 blev inddæmmet og forvandlet til 10.000 tønder land god landbrugsjord. Her findes i dag nogle af landets bedste og største “spisekamre”, der foruden gulerødder og porrer rummer kartofler, løg, kål, rødbeder, jordskokker, persillerødder m.m. Det kan man læse mere om på hjemmesiden www.lammefjorden.dk

Alle pressemeddelelser om: