Han giver folk et kropskørekort

20. maj 2002

Til redaktionen

Holstebro, 20. maj 2002

Vi fremsender pressestof for fysioterapeut Erik Schmidt, Århus. Han hjælper arbejdspladser med at forebygge skader og gener.

Tekst af journalist Flemming Hove.
Fotos ved pressefotograf Henrik Bjerregrav.
Tekst og fotos må kun gengives i redaktionel sammenhæng.
Materialet må ikke anvendes i anden forbindelse og ikke i kommerciel sammenhæng.

Yderligere informationer – kontakt Erhvervsfysioterapeuten ved fysioterapeut Erik Schmidt, tlf. 7022 1217.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Han giver folk et kropskørekort

Erhvervsfysioterapeut hjælper arbejdspladser med at forebygge skader og gener.

– Der er for få afrikanere og for få bardiske på de danske arbejdspladser!
Erhvervsfysioterapeuten Erik Schmidt fra Århus kigger provokerende rundt i kontorlandskabet, når han skal beskrive, hvordan medarbejderne kan forebygge nogle af de mest hyppige gener og skavanker som f.eks. smerter i ryg, nakke og arme.
– Jeg taler ofte i billedsprog, så folk kan “se”, hvad jeg mener. For mig drejer det sig om at indstille både arbejdspladsen og kroppen, så de to ting går op i en højere enhed. Folk har selv ansvaret for deres krop, og derfor er det vigtigt, at de ved, hvorfor den reagerer, som den gør i forskellige situationer. Så når jeg taler om afrikanere, er det for nemt at visualisere vigtige elementer omkring vores noget forstolede kropsholdning. Når jeg mangler bardiske på arbejdspladserne, er det som regel fordi bordene savner højde, og derved forringes muligheden for varierede arbejdsstillinger, forklarer Erik Schmidt.

Skaber motivation

Efter i fem år at have arbejdet som behandler på en klinik har han nu fundet sin egen selvstændige niche som fysioterapeuten, der udsteder kropskørekort til medarbejderne på både større og mindre arbejdspladser. Nøgleordet for Erik Schmidt er at forebygge og afhjælpe de traditionelle gener og skader ved at give folk viden, motivation og rådgivning om deres egen krop og om, hvordan de selv indretter deres arbejdsplads.
– Mit udgangspunkt er, at sunde medarbejdere skaber bedre resultater. Derfor fokuserer jeg på det forebyggende frem for på behandlerleddet. Et kropskørekort er en brugeruddannelse, der ved hjælp af individuelle tests og vejledning frigør medarbejdernes ressourcer og giver dem ansvar for deres eget ve og vel. Kombinationen af personlig test og rådgivning skaber den motivation, der er afgørende for at forebygge gener og skader, fortæller han.
– Overordnet tror jeg ikke på, at regler og forbud løser medarbejdernes problemer med gener og skader. Sammen med et godt arbejdsmiljø vil jeg hellere give folk den tilstrækkelige viden om deres krop, så de med enkle og få virkemidler kan opleve en stor positiv effekt, tilføjer han.

Gener er halveret

Og Erik Schmidt har noget at have sine idéer i.
Resultaterne af de projekter, han hidtil har været involveret i, viser, at antallet af gener i forbindelse med arbejdet er mere end halveret. Desuden har han oplevet en markant stigning i medarbejdernes evne til selv at indstille og indrette deres egen arbejdsplads.
– Jeg har erfaret, at gode oplevelser binder viden til sig. Derfor er det min opgave gennem oplevelser og test at give folk nok viden og metoder, så de selv kan forebygge gener og skader. På den måde oplever medarbejderne det væsentligt nemmere at ændre vaner og indretning. Kan jeg formidle nok individuel oplevelse og viden, så den enkelte formår at lytte og reagere på egne signaler . Så har medarbejderne et rigtigt godt udgangspunkt for at foretage sig noget kvalificeret og i sidste ende slippe for behandlersystemet, siger Erik Schmidt.

Fakta

Når Erhvervsfysioterapeuten Erik Schmidt samarbejder med en arbejdsplads, kan det foregå i form foredrag, seminar, brugeruddannelse eller kurser.
Ud over kropskørekort til medarbejdere arbejder Erik Schmidt også med målrettet træning og indkøring motionsrum på arbejdspladser. Det omfatter bl.a. test, foredrag og prøvetimer eller nye tiltag i etablerede motionsrum.
Kombinationen af traditionel ergonomi og individuelle test, krydret med vejledning og personlig træningsprogram er med til at sikre en brugbar viden og motivation – et vigtigt parameter i reel forebyggelse af skavanker.

Alle pressemeddelelser om: