Eventyret om det klassiske køkken

24. februar 2002

Til redaktionen

Holstebro, 24. februar 2002

Vi fremsender pressestof for Multiform i Kibæk. Firmaet fejrer 20 års jubilæum med køkkener, der står mål med klassiske danske møbler.
Vi vedlægger Multiforms jubilæumsbog.

Tekst af journalist Flemming Hove.
Fotos ved fotograf Ole Mortensen.
Såvel tekst som foto kan frit anvendes og publiceres – uden beregning.

Yderligere informationer – kontakt Multiform, direktør Leif Glintborg, tlf. 9719 2233.

Med venlig hilsen

f. Bent Tilsted
Inge-Lise Dinesen

 

Eventyret om det klassiske køkken

Multiform fejrer 20 års jubilæum med køkkener, der står mål med klassiske danske møbler.

“…designet skal være, så folk kan holde ud at se på det i mange år. Samtidig skal elementerne have en kvalitet, der holder lige så længe…”.
Sådan lød den udfordring, som designeren Carsten Michelsen fik i 1982. Han løste den store opgave, og dermed skabte han grundlaget for, at køkkenfirmaet Multiform i Kibæk i år kan fejre 20 års jubilæum som producent af køkkener, der i kvalitet kan stå mål med klassiske danske møbler.
Multiform har i anledning af jubilæet udgivet en bog, der i tekst og billeder fortæller historien om køkkeneventyret. Det begyndte i en baggård til Vestergade 47 i Århus, og foreløbigt har eventyret gjort Multiforms køkkener til en eksklusiv og eftertragtet del af boligindretningen.

Jagten på designet

Da Carsten Michelsen fik til opgave at designe en ny type køkken, legede han i lang tid med alle tænkelige geometriske former i jagten på det geniale design, men hver gang vendte han tilbage til kvadratet. Enkeltheden tiltalte ham, og da han stod med den første træramme i hænderne, slog det ham, at den jo var massiv.
– Her havde jeg på én gang en ukompliceret byggeklods, et tidløst design og gedigent håndværk, der kan holde hele livet, fortæller han.
Carsten Michelsens idealistiske arbejde med at skabe idéen til et funktionelt, udtryksfuldt, enkelt og materialemæssigt holdbart køkken var lykkedes. Dermed havde han respektfuldt taget den opgave op, som de anerkendte arkitekter Børge Mogensen (BM-Køkkenet) samt Acton Bjørn og svenske Sigvard Bernadotte (Formfac-køkkenet) havde stillet sig selv, men desværre ikke fået den store succes med.
Deres idé havde været at designe enkle køkkener i høj kvalitet som modvægt til de traditionelle, billige elementkøkkener og de snedkerfremstillede faste køkkener, hvor lågerne var påmonteret en fast ramme.

Begejstringen

Multiform blev grundlagt ud fra devisen om, at det er en arkitektonisk opgave at skabe et køkken, hvor form, funktion og kvalitet skal veje lige tungt. Det drejer sig om at designe hjemmets hjerte, og den slags skal der eksperter til.
Virksomhedens nøgleord var og har siden været begejstring og glæde over selv den mindste detalje. I 1984 overgik produktionen til Herningkøkkenets tidligere direktør, Knud Troelsen. Han havde på det tidspunkt åbnet en ny køkkenfabrik i Kibæk syd for Herning, og for at bevare ærligheden over for Multiforms høje kvalitet blev det besluttet, at Multiform skulle være selvstændig.
I 1990 blev Leif Glintborg ansat som administrerende direktør på Multiforms fabrik i Kibæk, og to år efter – i 1992 – købte han fabrikken. I alle årene siden har han sammen med Carsten Michelsen været tro mod de dyder, som har gjort Multiforms køkkener til et stykke klassisk arkitektur.
Eller som Carsten Michelsen entusiastisk siger:
– Min drøm er, at arkæologer om 5000 år graver et eller andet sted og pludselig støder på én af Multiforms låger…

Fakta

En stab på i alt 38 designere, ledende medarbejdere og fabriksansatte står for produktudviklingen og selve produktionen af Multiforms køkkener på fabrikken i Kibæk.
Det omfattende arbejde med f.eks. at produktudvikle, bestemme nye materialer og planlægge markedsføring foregår i grupper. I fabrikkens produktionslokaler arbejdes der efter gamle dyder og principper, og derfor er alt ikke automatiseret.
I stedet arbejder der rigtige mennesker, der nyder at gøre produkterne færdige efter gode gamle snedkerprincipper…
Multiform har 16 forhandlere spredt i hele Danmark, og dertil kommer et forhandlernet i både Norge, Sverige og på Island. Det er hos forhandlerne, kunderne får den nødvendige vejledning, og det er forhandlernes indretningsarkitekter, der kommer med forslag til køkkenindretning.

Alle pressemeddelelser om: