Mød verdens første kvindelige præsident

30. januar 2001

Til redaktionen

Holstebro, 30. januar 2001

Vi e-mailer en pressemeddelelse for Kaupthing Bank Luxembourg, som afholder et arrangement i Nice med den tidl. islandske præsident, Vigdis Finnbogadottir.
Tekst kan frit anvendes og publiceres – uden beregning.

Yderligere oplysninger kontakt Kaupthing Bank Luxembourg S.A., privatkundeansvarlig Ruben Petersen eller Tor Edvardsen, tlf. 00352 46 3131.

 

Mød verdens første kvindelige præsident

Én af Nordens mest spændende personligheder, Vigdis Finnbogadottir, kommer til Nice i marts.

Nordiske borgere i Sydfrankrig får nu chancen for at træffe Islands tidligere præsident, Vigdis Finnbogadottir, der er én af Nordens mest spændende personligheder.
Kaupthing Bank Luxembourg S.A. har inviteret den tidligere islandske præsident til Nice lørdag den 31. marts, hvor hun på hotel Radisson SAS hotel vil tale om emnet “Den nordiske identitet”.

Første kvinde

Vigdis Finnbogadottir var den første kvinde i verden, som blev valgt til præsident. Hun var den fjerde præsident i Island, og efter islandsk tradition blev hun kaldt “Præsident Vigdis”. Hun blev valgt første gang i 1980 og derpå genvalgt tre gange, inden hun besluttede ikke at genopstille i 1996.
Vigdis Finnbogadottir er født den 15. april 1930 i Reykjavik. Hendes hovedfag på universitetet var teater, litteratur og sprog. Efter at have studeret i Reykjavik studerede hun fransk på universitetet i Grenoble og senere fransk filologi i Uppsala. Desuden har hun studeret på Sorbonne i Paris og i København.
Vigdis Finnbogadottirs store interesse for sprog, litteratur og teater gav hende mange hverv. Hun underviste, var tv-vært, og var teaterchef for Statsteatret i Reykjavik fra 1972 til 1980. De mange hverv og hendes alsidighed førte til at hun blev valgt til præsident i 1980. I sin embedsperiode arbejdede hun bl.a. for at udbrede kendskabet til Islands sprog, kultur og ikke mindst landets egen nordiske identitet.

Fortsat aktiv

I dag er hun fortsat en aktiv kvinde og har mange tillidsposter. Hun er bl.a. formand for verdens kommisionen for etik i videnskab og teknologi, formand for “International Women’s leadership Council”, og hun er UNESCO’s Goodwill ambassadør inden for sprog. Hun har modtaget adskillige æres doktorater fra universiteter i Frankrig, USA, Canada, Finland, Sverige, Storbritanien og Japan. Hun har også flere gange repræsenteret de nordiske lande ude i verden.

Alle pressemeddelelser om: