Jydepejsen anerkendes for miljøindsats

26. november 1999

Til redaktionen

Holstebro, 26. november 1999

 

 

Jydepejsen anerkendes for miljøindsats

Har som den første brændeovnsproducent i Europa fået miljøcertifikat.

Den danske brændeovnsproducent, Jydepejsen A/S ved Holstebro, er som den første inden for branchen blevet miljøcertificeret efter standarden DS/EN ISO 14001.
Det er en anerkendelse af, at Jydepejsen har miljømæssig styr på både produktionen og arbejdsmiljøet.

Stor indsats

Jydepejsens miljøchef, Lotte Andersen, glæder sig over miljøcertificeringen, fordi den over for både kunder, leverandører og myndigheder signalerer, at virksomheden tager miljøet seriøst og løbende forbedrer virksomhedens miljøpåvirkninger.
– Vi har foretaget en total miljømæssig gennemgang af virksomheden, så vi ved, hvad vi påvirker miljøet med. Miljøcertificeringen forpligter os til løbende at forbedre forholdene, og vi har udarbejdet handlingsplaner for projekter, som vi fokuserer specielt på, siger Lotte Andersen.
– Vore kunder bliver mere og mere miljøbevidste, og så er det rart for dem at vide, at vi har system i både fremstillingsproces og produkter. Når vi fremover tager nye produkter i brug, vil vi hver gang vurdere, om de er miljørigtige, tilføjer miljøchefen.

Planter træer

Det indgår i øvrigt i Jydepejsens miljøpolitik, at samtlige medarbejdere er uddannet til at vide, hvordan de skal forholde sig i tilfælde af en nødsituation. Virksomheden har også lavet handlingsplaner til forbedring af det interne arbejdsmiljø, selv om det ikke er et krav i miljøcertificeringen. Desuden er der indført den regel, at alle gæster får et gæsteskilt, så man hele tiden ved, hvem der er i bygningerne, hvis der skulle ske noget uforudset.
Ønsket om at være en gennemført grøn virksomhed har fået Jydepejsen til at indgå en helt speciel aftale med Holstebro Kommune. Hvert år vil virksomheden forære kommunen 100 træer til udplantning. Baggrunden er, at når Jydepejsen jævnligt bruger træ til test af nye brændeovne, vil virksomheden betale for det i form af genplantning.

Fakta

Jydepejsen A/S har gennem mange års produktudvikling været med til at skabe en forbrændingsteknik, der gør, at virksomhedens ovne hører til blandt de bedste i Europa.
Ovnene overholder sikkerhedsmæssige og miljømæssige krav, så de kan afbrænde træet med en høj udnyttelse og en minimal belastning for miljøet.
Brændeovne skal overholde mange krav, fordi der altid er to ukendte faktorer ved fyring i brændeovn. Hvor fugtigt er træet, og hvordan er trækket i skorstenen?
Derfor er det vigtigt, at forbrugeren efter optænding styrer lufttilførslen rigtigt. I Jydepejsens ovne skal luftskyderen kun bevæges fem cm. Det kan gøres med en finger eller med en fjernbetjening.
Hele kunsten ved Jydepejsens høje udnyttelse af træet og den minimale belastning af miljøet er en høj forbrændingstemperatur.
Ovnens brændkammer er godt isoleret, og der trænger ikke falsk luft ind. Luft til brændkammeret ledes i stedet gennem kanaler, som forvarmes af ilden. Luften har derfor en høj temperatur, når den kommer frem til ilden. Det betyder, at ilden ikke afkøles.
Træ frigiver gasarter ved forskellige temperaturer, men da Jydepejsens ovne når op på ca. 1000 grader, forbrændes alle gasser, og dermed udnyttes træet bedst muligt med et minimum af aske og anden miljøbelastning.

 

* Brug altid tørt brænde og aldrig affaldstræ eller malet/lakeret træ. Fugtigt træ og for meget lufttilførsel giver sod. Det kan sætte sig på glasruden, men fjernes nemt med et fugtigt stykke køkkenrulle og derefter aftørring med en tør klud.
* Ovnen bør først åbnes, når der kun er gløder tilbage. Hvis man åbner ovndøren, mens der endnu er ild, kommer der dels røg ud, dels vil der hvirvle aske ud i rummet.
* Rengøring er ingen sag. Ovnen kan aftørres med en tør klud eller eventuelt med mild sæbevand.
* Ved slid på ovnens malede dele kan man købe den varmebestandig maling Senotherm i den rigtige farve på spraydåse.

Alle pressemeddelelser om: