Til redaktionen
Holstebro, 30. september 1999
Tekst af journalist Flemming Hove.
Fotos ved Jakob & Weiland Reklamefoto.
Såvel tekst som foto kan frit anvendes og publiceres – uden beregning.
Fotos kan rekvireres ved henvendelse til
Tilsted Communication,
Inge-Lise Dinesen, tlf. 97 43 23 00.
eller E-mail: post@tilsted.dk
Vi sender pressestof for HIH Development A/S i Herning, som med midler fra Erhvervsfremme Styrelsen tilbyder iværksættere hjælp til udvikling af deres idéer og hjælp til at komme i gang med en selvstændig virksomhed.
Yderligere informationer – kontakt HIH Development A/S, Lisbet Elkær eller Michael Bach, tlf. 96 270 100.
På jagt efter den gode idé
HIH Development i Herning hjælper kreative mennesker med at gøre gode idéer til sund forretning.
Hvordan kan et ganske almindeligt knæksugerør løse et stort problem på sygehusene … og hvordan kan det lade sig gøre at lave låg til glaskonserves, som alle kan åbne uden at have fingerkræfter som en bodybuilder?
Svaret på disse og mange andre spørgsmål er HIH Development A/S i Herning i fuld gang med at løse i tæt samarbejde med idérige mænd og kvinder fra Midt- og Vestjylland. HIH Development er en organisation, som er stiftet af fremsynede virksomheder, kommuner og amtet med det formål at hjælpe kreative mennesker med at omsætte en god idé til en sund forretning.
– Vi tror, der findes mange gode ideer ude hos både privatpersoner og blandt medarbejdere i forsknings- og uddannelsesmiljøer og ikke mindst i eksisterende virksomheder. Ideerne skal naturligvis være gode og bæredygtige, og hvis de er det, er vi parat til at hjælpe med både økonomi, rådgivning og praktiske foranstaltninger. Faktisk kan den rigtige idé udløse en starthjælp på op til 750.000 kr., fortæller direktør Michael Bach.
Enkel idé
HIH Development var med på årets HI-Messe i Messecenter Herning. Her præsenteredes bl.a. ophavsmændene til, hvordan et stort problem på sygehusene og irritationen over de hårdtsiddende låg til glaskonserves kan løses.
Knud Lyngholm fra Skive er salgschef i et medicinalfirma og færdes derfor tit i sygehus-miljøet. En stor del af hans arbejde består i at fortælle personalet, hvordan de skal arbejde med de forskellige remedier, så det er mest hensigtsmæssigt, og det er her, knæksugerøret kommer ind i billedet.
– Næsten alle, der er indlagt på sygehuset, kommer i væske- eller medicinbehandling via drop. Men der er ofte problemer med, at den slange, der fører væsken fra flasken og ind i blodåren, klapper sammen eller bliver revet ud. En sen nattestund fik jeg den enkle idé at trække et bøjeligt plastrør omkring slangen. Jeg afprøvede ideen med et knæksugerør, og det løste alle problemer. Jeg har med andre ord ikke opfundet den dybe tallerken, men til gengæld måden at bruge den på, siger Knud Lyngholm, der har søgt patent på idéen.
Var irriteret
Lars Johnsen fra Tarm har indtil for nylig været revisor, men han har nu deponeret sin bestalling for helt at hellige sig ideen om at lave bl.a. en ny type låg til glaskonserves og andre krukker.
– Lågene på en stor del af den glaskonserves, der sælges, er umulige at åbne med hånden for navnlig ældre og handicappede. Jeg har også tit været irriteret over, at lågene er svære at få af uden hjælpemidler. Derfor begyndte jeg at lave nogle skitser til, hvordan man kan løse problemet. Det er jo sådan, at uanset hvordan lågene er udformet, er de skruet på et cirkelrundt hul. Det er det, jeg har ændret, og det vil betyde, at f.eks. glaskonserves vil kunne åbnes med én hånd, siger han.
Lars Johnsen er i gang med en række forsøg sammen med en dansk producent, og dertil kommer, at han sammen med seks erhvervsvirksomheder er med i et EU-projekt. Han tror selv, udviklingsarbejdet med lågene ender med fire-fem patenter.
Fakta
Danmark har brug for en tæt underskov af nye og nyskabende virksomheder.
Derfor har Folketinget over en tre-årig periode afsat 320 mio. kr. på finansloven til at støtte innovative miljøer, der er med til at udvikle nye forretningsideer til nye virksomheder.
HIH Development A/S er et af de seks nye innovationsmiljøer i Danmark. Det betyder, at man med midler fra Erhvervsfremme Styrelsen kan tilbyde iværksættere hjælp til udvikling af deres idéer og hjælp til at komme i gang med en selvstændig virksomhed.
Har man den rigtige idé, kan man få op til 750.000 kr. i “fødselshjælp”. Hvis idéen bliver til noget, skal pengene betales tilbage, men hvis det ikke lykkes at få skabt en forretning, skal pengene ikke betales tilbage. Til gengæld overtager HIH Development idéen og kan arbejde videre med den.
Hvis man har en god idé, er HIH Development parat med bl.a. rådgivning og moralsk støtte, kontor- og laboratoriefaciliteter samt et netværk inden for teknik, marked, økonomi, jura m.m.