Vigtigt med et godt indeklima

19. marts 1999

Til redaktionen

Holstebro, 19. marts 1999

Tekst: Journalist Flemming Hove. Foto: Fotograf Ole Mortensen.

Tekst og foto kan frit anvendes og publiceres – uden beregning.

Foto må ikke bruges i anden sammenhæng.

Fotos kan rekvireres ved henvendelse til
Tilsted Communication,
Inge-Lise Dinesen, tlf. 97 43 23 00.
eller E-mail: post@tilsted.dk

Yderligere informationer kontakt: Junckers Industrier A/S, marketingchef Anne Thane, tlf. 5665 1895

 

Vigtigt med et godt indeklima

To nye byggerier har indeklimamærkede massive parketgulve fra Junckers.

Et godt indeklima er guld værd for både helbredet og den daglige trivsel.

Derfor ønsker ikke blot boligejere og -lejere, men også stadig flere bygherrer, at boligerne er forsynet med f.eks. fornuftig ventilation og materialer, som forbedrer indeklimaet.

Arkitektfirmaet Nielsen, Nielsen & Nielsen i Århus står bag et nyt økologisk boligbyggeri, som Arbejdernes Andels Boligforening i Kolding har opført. Projektet omfatter godt 50 boliger i to etager, og det er bygget som et tæt/lavt klyngebyggeri. Inspireret af den græske kultur er boligerne bygget op omkring en række små torveområder.

Tager hensyn

– Udgangspunktet for projektet var, at huslejen inklusive el-, vand- og varmeforbrug skulle være den samme som i tilsvarende almindelige boliger. Den besparelse, vi kunne hente i forbrugsafgifterne ved at bygge økologisk, blev lagt oven i huslejen, og derved fik vi 10-15 procent mere at bygge for, fortæller arkitekt Kim Herfort Nielsen.

Boligerne fik bl.a. en ekstra isolering, og der blev opført en passiv solvæg med glas, som om vinteren kan transportere solvarmen ind i boligerne. Arkitektfirmaet valgte desuden at bruge massive lakerede parketgulve fra Junckers Industrier A/S, fordi de som de eneste er godkendt af Dansk Indeklima Mærkning.

– Indeklimaet er meget vigtigt at tage hensyn til, og derfor forsøger vi også, så vidt det er muligt, at bruge naturmaterialer, siger Kim Herfort Nielsen.

Stor betydning

Cubo Arkitekter A/S fra Århus har projekteret et nyt forsknings- og undervisningsmiljø ved Odense Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet.

Der er tale om et fem etagers byggeri i forsknings- og undervisningsområdet Winsløw Parken. Byggeriet strækker sig over i alt 5600 kvm.

– Indeklimaet har stor betydning, når vi projekterer, og i Odense har vi valgt massive lakerede parketgulve fra Junckers til alle åbne gangarealer på etagerne. I en anden sag på 15.000 kvm til Odense Universitet er der også lakerede parketgulve til konferencelokaler, auditorium og gangarealer. Vi har valgt den lakerede overflade, fordi parketgulvene er indeklimagodkendt, og fordi de er lettere at vedligeholde. Vi har i øvrigt eksempler på brugere, som efter nogen tid er vendt tilbage til os og har kommenteret det gode indeklima, fortæller arkitekt Helge Davisen.

Godt indeklima er sanseindtryk

Dansk Indeklima Mærkning har bl.a. godkendt lakerede parketgulve fra Junckers.

Et dårligt indeklima i boligerne er én af årsagerne til, at antallet af allergikere er stærkt stigende i Danmark. Faktisk lider henved hver fjerde dansker i dag af én eller anden form for allergi.

– Derfor er det glædeligt, at flere og flere byggematerialer i dag er fremstillet, så de lever op til kravene om at bidrage til et godt indeklima, siger civilingeniør Marianne Fox fra Dansk Indeklima Mærkning på Teknologisk Institut.

Indeklimamærket – det grønne hus med hvidtjørnens blad – er tildelt en stribe produkter som f.eks. døre, vinduer og køkkeninventar. Aktuelt har Europas førende producent af massive parketgulve, Junckers Industrier A/S i Køge, fået Dansk Indeklima Mærknings godkendelse af sine lakerede parketgulve – i øvrigt som den første i Danmark.

 

Indeklimaet opleves via de indtryk, man får gennem sanserne. Når Dansk Indeklima Mærkning får et produkt til godkendelse, gennemgår det en række videnskabelige analyser og tests. De lakerede parketgulve fra Junckers er f.eks. blevet grundigt undersøgt for den afgasning, der er fra træet.

– Udgangspunktet for indeklimamærkningen er, at produkterne skal være fri for lugte og sundhedsskadelige stoffer, der kan irritere øjne og slimhinder. Imidlertid kan et enkelt indeklimamærket produkt ikke alene skabe et godt indeklima. Alle materialerne i rummet skal vælges med omhu og selvfølgelig helst være mærkede, så man kender deres egenskaber, siger Marianne Fox.

– Og så har man endda ikke løst hele problemet med at skabe et godt indeklima ved at vælge produkter, der er mærkede. Det er desuden vigtigt, at man bruger produkterne på den rigtige måde og i den rigtige sammenhæng, og at man følger vejledningerne om rengøring. Ventilation, lys og farver er også med til at forbedre indeklimaet. Endelig må man ikke glemme, at æstetikken og nydelsen ved at bo godt betyder meget, siger Marianne Fox.

Alle pressemeddelelser om: