Jernstøberi får sit eget museum

23. oktober 1998

Til redaktionen

Holstebro, 23. oktober 1998

Pressemeddelelse for Holstebro Museum, som har fået en ny tilbygning sponsoreret af Vald. Birns Jernstøberi og Maskinfabrik A/S i Holstebro.

Den nye tilbygning er døbt “Birnfløjen” og indvies officielt i morgen lørdag 24. oktober kl. 14.00, hvor ingeniør Valdemar Birn og borgmester Kurt Nygaard i fællesskab åbner den nye fløj.

Tekst af journalist Flemming Hove.

Tekst kan frit anvendes – uden beregning.

Yderligere informationer – kontakt venligst Holstebro Museum ved museumsdirektør Torben Skov på telefon 9742 2933.

 

Jernstøberi får sit eget museum

 

Vald. Birns Jernstøberi og Maskinfabrik A/S har sponsoreret ny tilbygning ved Holstebro Museum.

Erhvervslivet har stor succes som sponsorer for danske sportsfolk. Ikke mindst har de populære håndboldkvinder og fodboldlandsholdet gjort umådelig stor reklame for både Danmark og deres sponsorer ude i verden.

Vald. Birns Jernstøberi og Maskinfabrik A/S i Holstebro, der fejrede 100 års jubilæum i 1996, ser også en stor værdi i sponsorater. Derfor har virksomheden punget ud med ca. fire mio. kr. til en ny tilbygning ved Holstebro Museum, så jernstøberiets historie kan bevares for eftertiden.

Indvielse

Den nye tilbygning er døbt “Birnfløjen”, og ideen opstod i forbindelse med jernstøberiets jubilæum. Museumsinspektør Esben Graugaard arbejdede med Vald. Birns historie i over et år, og det blev til en smuk bog. Undervejs fik han skabt mange gode kontakter blandt jernstøberiets medarbejdere, og det lykkedes at finde bl.a. gamle maskiner og godt brugt værktøj i gemmerne.

“Birnfløjen” indvies officielt lørdag den 24. oktober, og dermed markerer både museet og jernstøberiet, at de har turdet skridte længere ud i et sponsorsamarbejde, end man normalt ser. Det sker, når ingeniør Valdemar Birn og borgmester Kurt Nygaard i fællesskab åbner den nye fløj.

Stor udstilling

Den nye del af museet er på ca. 300 kvm og rummer både en permanent udstilling om støberibranchens og jernets lokale historie samt et stort kældermagasin. Omgivet af gamle værktøjer og arbejdsprocesser får gæsterne også fortalt historien om Birn-slægten, som gennem fem generationer har været jernstøbere.

I kældermagasinet har museets gæster lejlighed til både at se og røre ved forskellige af jernstøberfagets remedier, og det er tanken, at magasinet skal udvides med en samling af emner fra Birn-produktionen.

Kunstneren Erik Heide har i den nye fløj udsmykket en granitmur med støbejernsbier som tegn på samhørigheden mellem Birn og museet.

Alle pressemeddelelser om: