Ny brændeovn bringer naturen ind i hjemmene

6. september 1998

Til redaktionen

Holstebro, 6. september 1998

Vi fremsender to pressemeddelelser fra Jydepejsen A/S, Nr. Felding ved Holstebro. Firmaet har fremstillet en ny brændeovn, som er beklædt med fedtsten.

Ligeledes vedlægges fakta.

Tekst af journalist Flemming Hove.

Foto ved fotograf Ole Mortensen.

Tekst og foto kan frit anvendes uden beregning.

Fotos kan rekvireres ved henvendelse til
Tilsted Communication,
Inge-Lise Dinesen, tlf. 97 43 23 00.
eller E-mail: post@tilsted.dk

Yderligere informationer – kontakt Jydepejsen A/S, salgschef Kim Klejnstrup Olesen, tlf. 9741 0099.

 

Ny brændeovn bringer naturen ind i hjemmene

 

Jydepejsen A/S har udviklet ny brændeovn, der er beklædt med fedtsten.

Intet er sundere for sjæl og legeme end at være omgivet af naturen. Netop derfor er det blevet populært at trække naturen ind i hjemmene i form af f.eks. trælofter, trægulve og natursten.

Den trend oplever brændeovnsproducenten Jydepejsen A/S ved Holstebro i hele Europa. Naturbeklædningen er da også en vigtig del af virksomhedens nyudviklede brændeovn – Land-Art – som netop nu introduceres på markedet.

Den 320 kg tunge brændeovn er specielt designet til det klassiske landmiljø, fordi selve ovnen er indkapslet i fedtsten fra fjelde i Finland. Det giver ikke kun et rustikt og naturligt udseende, men fedtsten har også den særlige evne, at den til en vis grad kan oplagre en stor del af varmen.

– Det er en helt ny ovn, vi har udviklet. Den er bygget op fra bunden med henblik på at kunne “spille sammen” med kappen af fedtsten. Med korrekt og jævnlig fyring er fedtsten i stand til at holde på varmen i lang tid, også efter at ilden i ovnen er gået ud, fortæller salgschef Kim Klejnstrup Olesen fra Jydepejsen.

Land-Art er designet ud fra den holdning, at en eksklusiv brændeovn ikke nødvendigvis behøver være stor. Det er vigtigere, at dens forbrændingsteknik er i særklasse. Samtidig gør beklædningen med fedtsten, at ovnen har et særdeles eksklusivt udseende.

Næsten alle brændeovne fra Jydepejsen A/S fås med fedtsten. De fleste ovne er DS-godkendte, og dermed lever de op til de afprøvningsmetoder og krav, som de danske producenter af brændeovne i samarbejde med Dansk Standard og Dansk Teknologisk Institut indførte som en frivillig ordning i begyndelsen af 1990´erne.

Fedtsten er et af naturens vidundere

Den specielle klippeart bruges mere og mere til bl.a. brændeovne.

Et af naturens vidundere er nu godt på vej til at blive en naturlig del af møblementet i flere og flere danske hjem.

Fedtsten har gennem en del år været populære som dekoration på brændeovne, men meget tyder på, at fedtstenen i fremtiden bliver en del af brændeovnen på grund af dens evne til at oplagre varmen, efter at ilden er døet ud.

Jydepejsen A/S ved Holstebro satser på at udnytte fedtstenens unikke egenskaber i både design og funktion. For det første fortæller hvert stykke fedtsten sin lille del af jordens tusindårige historie, og for det andet kan en brændeovn, der er beklædt med fedtsten, være et møbel i sig selv.

Finsk klippegrund

Fedtstenen blev skabt for ca. to milliarder år siden, da magnesiumholdige sten blev presset sammen under voldsomt tryk og varme. I dag skæres fedtstenen ud af navnlig den finske klippegrund i store blokke, som derpå forarbejdes.

Det er en kostbar proces at forarbejde de store klippeblokke til de størrelser, former og tykkelser, som f.eks. Jydepejsen har brug for. Først skal blokkene rå- og finudskæres, og derpå bliver de facon- og facetslebet og eventuelt fræset, før de kontrolleres og pakkes i solide kasser.

Uensartede

Da fedtsten er et rent naturprodukt vil hvert stykke være lidt uens i farver, struktur og størrelse, men det er netop det, der gør stenen unik. Når man køber en brændeovn med fedtsten, kan man være stensikker på, at ingen har én præcis magen til. Det er charmen ved at bruge naturens produkter som dekoration.

– Fedtsten har desuden den egenskab, at når den er opvarmet, holder den godt på varmen i mange timer. Derfor kan man i princippet sige, at jo mere fedtsten, der er omkring ovnen, des mere varme kan den oplagre. Næsten alle Jydepejsens modeller kan fås med fedtsten, fortæller salgschef Kim Klejnstrup Olesen.

 

Producenterne af DS-godkendte brændeovne – bl.a. Jydepejsen A/S ved Holstebro – har gennem produktudvikling skabt en forbrændingsteknik, der gør, at ovnene hører til blandt de bedste i Europa.

DS-godkendelsen betyder, at brændeovnene overholder sikkerhedsmæssige og miljømæssige krav, så de kan afbrænde træet med en høj udnyttelse og en minimal belastning for miljøet.

Der er altid to ukendte faktorer ved fyring i brændeovn. Hvor fugtigt er træet, og hvordan er trækket i skorstenen?

Derfor er det vigtigt, at forbrugeren efter optænding kigger gennem glasruden og ser, hvordan ilden er. Så er det nemt at styre lufttilførslen rigtigt. Eksempelvis skal der tilføres mere luft, hvis røgen er helt sort.

I Jydepejsens ovne skal luftskyderen kun bevæges fem cm frem og tilbage. Det kan man gøre med en finger eller med en fjernbetjening.

Brug altid tørt brænde og ikke affaldstræ eller malet/lakeret træ. Fugtigt træ og for meget lufttilførsel giver sod. Det kan sætte sig på glasruden, men fjernes nemt med et fugtigt stykke køkkenrulle og derefter aftørring med en tør klud.

Den høje ovntemperatur i Jydepejsens ovne gør i øvrigt, at ovnene selv kan brænde ruden ren efter eventuel tilsodning på grund af forkert betjening eller fyring med fugtigt træ.

Alle pressemeddelelser om: