De ligger i baghjulet på Bjarne Riis

24. juni 1997

Til redaktionen

Holstebro, 24. juni 1997

Tekst af journalist Flemming Hove.

Foto ved fotograf Ole Mortensen.

Såvel tekst som foto kan frit anvendes og publiceres – uden beregning.

Fotos kan rekvireres ved henvendelse til
Tilsted Communication,
Inge-Lise Dinesen, tlf. 97 43 23 00.
eller E-mail: post@tilsted.dk

Yderligere informationer – kontakt Danmarks Radio, programchef Tyge Dinsen,

tlf. 96 10 75 00.

 

De ligger i baghjulet på Bjarne Riis

 

Radiosportens Peter Piil følger Tour de France-strabadserne på tæt

hold for DR’s P4, mens studievært Michael Plejdrup samler alle trådene i studiet.

Danmarks stærkeste cykelrytter, Bjarne Riis, kan ikke foretage sig ret meget under dette års Tour de France i fred. Han vil konstant have mikrofoner, blitzlys, tv-kameraer og en stor stab af spørgelystne pressefolk tæt på sig.

Blandt dem er journalist Peter Piil fra DR Radiosporten. Den 35-årige reporter dækker i år Tour de France for femte gang, og i 26 dage vil han sørge for, at lytterne på den regionale kanal P4 får alt at vide om, hvad der sker før, under og efter hver etape.

Peter Piil arbejder i Frankrig sammen med journalist Jesper Maack fra DR Kanal 94 i Vejle. Hjemme i Danmark samler studievært Michael Plejdrup alle trådene og krydrer hver dag mellem kl. 15.00 og 18.00 på P4 Tour de France-reportagerne med musik og aktuelle kommentarer.

Stor opgave

Peter Piil har radiomæssigt dækket cykling siden 1991. Han lægger ikke skjul på, at det kræver et stort personligt engagement at være toptrimmet til så omfattende en opgave som Tour de France.

– Det er en løbende proces at forberede sig og være a jour med de sidste nye meldinger om de deltagende ryttere, siger han. Jeg opdaterer mine arkiver hele tiden, så derfor er det lige så meget en fritidsproces som en arbejdsproces. Jeg kan ikke sige, at jeg kun vil følge med inden for min 37 timers arbejdsuge. Jeg suger konstant til mig for at være så godt orienteret som muligt.

Et indgående kendskab til cykelrytterne og deres baggrund er Peter Piils vigtigste værktøj, og det skal helst være skarpslebet hele tiden. Derfor husker han også tydeligt mange sjove episoder – som f.eks. da han i 1991 var i Stuttgart for at dække VM i landevejscykling.

– Jeg boede på samme hotel som rytterne, fortæller han. Dengang var Bjarne Riis en ganske anonym hjælperytter, og da jeg om morgenen skulle afsted for at kommentere dagens løb, kom en lang bønnestage springende for at høre, om han kunne komme med i bilen. Det var Bjarne. De andre ryttere havde simpelthen glemt ham…

I dag er situationen anderledes, og Peter Piil svarer prompte på spørgsmålet om, hvordan det mon går Bjarne Riis i år.

– Hvis han bliver forskånet for sygdom og uheld, vinder han!

Samler trådene

34-årige Michael Plejdrup er P4’s studievært under Tour de France. Det er ham, der skal samle trådene og binde dem sammen med musik, gæster og kommentarer, så lytterne foruden selve reportagerne fra Frankrig kan få svar på mange af de spørgsmål, der rejser sig undervejs.

– Jeg har arbejdet sammen med Peter Piil i Frankrig de seneste to år, men det er første gang, jeg skal være studievært. Som noget nyt er det et rent Tour de France-program, vi sender på alle hverdage, og her vil lytterne kunne følge udviklingen pedaltråd for pedaltråd, fortæller Michael Plejdrup.

Han har ligesom sine kolleger gjort et stort stykke forarbejde, og hver gang han er stødt ind i et emne, som kan bruges under Tour de France, har han noteret det ned. Det gør det lettere at knytte de nødvendige kontakter, når årets begivenhed går i gang.

Det nærmeste Michael Plejdrup selv er kommet en aktiv cykelkarriere var, da han som dreng solgte programmer til cykelløb. Alligevel har han siden da indhentet stor viden om sporten, og han er heller ikke i tvivl om Bjarne Riis´ rolle i år.

Alle pressemeddelelser om: