Når børn bliver væk

6. juni 1997

Til redaktionen

Holstebro, 6. juni 1997

Bogen “Nana og Lisa bliver væk” frigives torsdag 19. juni og må ikke omtales forinden.

Tekster af journalist Flemming Hove.

Fotos ved Tilsted Communication.

Såvel tekst som foto kan frit anvendes og publiceres – uden beregning.

Fotos kan rekvireres ved henvendelse til
Tilsted Communication,
Inge-Lise Dinesen, tlf. 97 43 23 00.
eller E-mail: post@tilsted.dk

Yderligere informationer – kontakt Bent Tilsted, tlf. 97 43 23 00.

 

Når børn bliver væk

 

Børn har det med at glemme alt omkring sig, når de finder på en ny spændende leg. De tænker ganske enkelt ikke over, hvor lang tid de leger, og at de måske er kommet lovlig langt hjemmefra.

Det er et sundt tegn på, at de er i stand til at skabe deres egen fantasiverden. Til gengæld kan deres manglende fornemmelse for tid og sted udvikle sig til lidt af et mareridt for både dem selv og deres forældre.

Netop det tema har lærer og tekstforfatter Sonja Christiansen fra Holstebro taget op i hendes debutbog, børnebilledbogen »Nana og Lisa bliver væk«.

I samarbejde med fotograf Ole Mortensen og Forlaget Børn fortæller Sonja Christiansen om Nana og Lisa, der en efterårsdag kommer hjem fra skole. Lisas mor er på vej hjem fra arbejde, og de to piger beslutter at gå hende i møde. De kommer gennem en lille skov, og snart er de opslugt af en sjov leg. Senere falder de i søvn, og det bliver mørkt. Hjemme er forældrene dybt fortvivlede, for de aner ikke, hvor pigerne er.

Med bogen tager Sonja Christiansen et emne op, som både børn og forældre kan forholde sig til. Intet er så væmmeligt for børn som at føle sig helt alene i fremmede omgivelser. Forældrene har det ikke spor bedre. De føler angsten krybe ind under huden, jo længere tid der går, inden børnene bliver fundet.

Derfor er glæden altid overvældende stor, når børnene atter kan trykke sig ind til mor og far.

Forlaget Børn: »Nana og Lisa bliver væk«.

Billedbog på 32 sider med 36 farvebilleder.

Bogen er skrevet af lærer Sonja Christiansen.

Illustreret af fotograf Ole Mortensen.

Pris: 198 kr.

Alle børn er bange for at blive væk

Lærer Sonja Christiansen fra Holstebro debuterer som forfatter med børnebilledbog, hvor hun beskæftiger sig med et evigt aktuelt emne.

Angsten for at blive væk fra mor og far sidder dybt i alle børn. Uanset om de er med i supermarkedet, på stranden eller i sommerlandet. Lige så forfærdeligt er det for forældre at opdage, at deres barn er forsvundet. Jo længere tid der går, desto større bliver frygten for, at der er sket en ulykke.

Lærer og tekstforfatter Sonja Christiansen fra Holstebro har taget det evigt aktuelle emne op i børnebilledbogen »Nana og Lisa bliver væk«, som udgives af Forlaget Børn. Hun har helt bevidst hentet en typisk legesituation frem fra dagligdagen og ladet den være årsag til, at Nana og Lisa pludselig føler sig ladt alene tilbage i hele verden.

– Det har været vigtigt for mig at beskrive et forløb, som vi alle kender, og som vi derfor kan forholde os til, siger Sonja. Bogen fortæller, hvordan to piger leger sig ind i deres fantasiverden og først mange timer senere føler sig bange og skræmte. Samtidig kommer jeg ind på, hvor skrækkeligt det er, når man som forældre ikke kan finde sit barn.

Skal ende godt

Sonja har altid læst mange historier for sine egne fire børn. Ofte har hun krydret historierne, hvis de ikke har været gode nok, og hun har mange gange brugt sin egen fantasi og fortalt opdigtede historier.

Alligevel er »Nana og Lisa bliver væk« hendes debut som forfatter.

– Jeg føler, der er behov for danske børnebøger, der på én gang er underholdende, belærende og appellerende, siger hun. Min bog er en dramatiseret historie, som skal få børnene til at føle spændingens sus. Samtidig har den en lykkelig slutning, for det er en god måde at lægge op til samtale mellem børn og forældre på. Det er vigtigt, at vi alle forholder os til situationen og tager stilling til den. I øvrigt synes jeg, det er synd, at alt for mange bøger ikke har en happy-end.

Eftersøgninger

Hvert år bliver politiet involveret i adskillige eftersøgninger af børn, der har været forsvundet i kortere eller længere tid.

Ifølge Rigspolitiets Eftersøgningstjeneste har der i de sidste tre år været en stigning i antallet af børn, der er meldt forsvundet fra hjemmet. I 1996 var tallet oppe på 118 drenge og 97 piger under 15 år, men det hører med i billedet, at stort set alle sager endte lykkelige.

Der er dog ingen tvivl om, at både forældre og børn bagefter har haft meget at tale om, så de i fællesskab kan undgå en lignende situation i fremtiden.

– Der kan så nemt opstå misforståelser mellem børn og voksne. Børn har det jo med at glemme tid og sted, når de bliver optaget af en god leg, men forældrene ved jo ikke, hvad der er grunden til, at barnet er forsvundet. En klassisk situation er, at barnet vil gå mor eller far i møde og så bliver optaget af noget andet, fortæller Sonja.

Alle pressemeddelelser om: