Fart over feltet

24. marts 1997

Til redaktionen

Holstebro, 24. marts 1997

Tekst af journalist Flemming Hove og DR.

Foto ved fotograf Anders Nielsen.

Såvel tekst som foto kan frit anvendes og publiceres – uden beregning.

Fotos kan rekvireres ved henvendelse til
Tilsted Communication,
Inge-Lise Dinesen, tlf. 97 43 23 00.
eller E-mail: post@tilsted.dk

Der er vedlagt information om Radiounderholdningsorkestret.

Såfremt der ønskes foto af Radiounderholdningsorkestret bedes du henvende dig til Danmarks Radio, arkivet, tlf. 35 20 30 40.

Yderligere informationer – kontakt Danmarks Radio, programchef Vagn Petersen, tlf. 56 94 37 00.

 

Fart over feltet

 

56-årige Andy Sundstrøm er musiker, komponist og studievært på DR’s ni regionalradioer. Ved siden af løber han maraton og langrend …

Der er fart over feltet, når musikeren, komponisten og P2-studieværten Andy Sundstrøm er i nærheden.

Hver fredag kan danskerne høre ham præsentere populære toner med Radiounderholdningsorkestret på DR´s ni regionalradioer. Det sker med stor musikalsk indsigt, men i sin sparsomme fritid lader han musik være musik og løber i stedet maraton og langrend.

Faktisk har 56-årige Andy Sundstrøm deltaget i ikke færre end 14 maratonløb, og for nylig var han i Sverige, hvor han løb 90 km langrend i det berømte Vasa-løb…

– Jo, jeg er nok en atypisk studievært, erkender Andy Sundstrøm. Jeg har efterhånden arbejdet freelance for DR i en del år som både komponist, studievært og lydproducer.

Han har bl.a. komponeret musik til Radioteatret samt til en række danske film og teateropsætninger.

Ved siden af har jeg arbejdet sammen med forskellige kunstnere som både komponist og musiker.

Et bindeled

Andy Sundstrøm er uddannet som klassisk guitarist på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Forinden havde han indhentet både menneskelige og musikalske erfaringer i bl.a. Australien.

Historien om, hvordan han kom til Australien, passer fint til Andy Sundstrøms holdning om at være åben over for nye indtryk. Han opholdt sig i Las Palmas i Spanien, og han var ikke sen til at udnytte chancen, da han en dag fik mulighed for at »tomle« sig til Australien ombord på en større lystbåd.

Da han efter seks års ophold i Australien vendte hjem til Danmark, tog han fat på uddannelsen som klassisk guitarist på musikkonservatoriet. Senere fik han job i DR, hvor han kom til at arbejde med Radiounderholdningsorkestret, og han har i dag titel af udsendelsesproducent. Populært sagt er han bindeled mellem orkestret og P2-musikken.

Stort publikum

Radiounderholdningsorkestret har et meget stort publikum over hele landet. Der vil imidlertid altid været nogle, som af den ene eller anden grund ikke har mulighed for at være til stede ved koncerterne.

– Dem vil vi gerne tilgodese ved på P2 at bringe f.eks. koncerter, musicals og studieind-spilninger med orkestret, fortæller Andy Sundstrøm.

Sammen med kongelig operasanger Aage Haugland har han for kort tid siden komponeret musikken til en CD med 24 digte af forfatteren Tom Kristensen. Desuden samarbejder han med visesangeren Frode Veddinge om en CD med gamle træffere.

Om Radiounderholdningsorkestret

Radiounderholdningsorkestrets scrapbøger fylder efterhånden flere hyldemeter, og de ældste gulnede udklip går tilbage til foråret 1939. I så lang tid har Radiounder-holdningsorkestret været en iørefaldende del af Danmarks musikkultur.

Når man bladrer igennem nogle af de mange bind, er der ét ord, der trænger sig på. Og det er fornyelse. Fra barokken over Wienerklassikere og romantik – frem til tonerne fra det 20. århundrede: operetter, musicals og moderne rytmisk musik, rock og jazz. Radiounderholdningsorkestret har igennem alle årene lagt vægt på aldrig at stivne i en bestemt musikalsk genre, men derimod hele tiden at kaste sig over nye udfordringer. Jo større og mere ambitiøse, jo bedre.

En af Radiounderholdningsorkestrets største succeser i 90’erne var koncert-trilogien med Luciano Pavarotti, José Carreras og Placido Domingo. At præsentere opera-verdenens tre største mandlige navne i tre på hinanden følgende år er en bedrift, som man med rette kan tillade sig at være stolt over. Ikke kun på grund af projektets enorme dimensioner, men også fordi Radiounderholdningsorkestret ved den lejlighed bidrog til at øge den klassiske operas popularitet i Danmark – også blandt den yngre generation af musikelskere.

I det hele taget er listen over danske og udenlandske stjerner, som Radiounder-holdningsorkestret har samarbejdet med og akkompagneret, på det nærmeste endeløs. Vera Lynn, James Galway, John Denver, Mikael Wiehe, Barbara Hendricks, Nina Hagen, Sissel Kyrkjebø, Manhattan Transfer, Palle Mikkelborg og Niels-Henning Ørsted Pedersen er bare nogle af de navne, som orkestret har haft fornøjelsen af at lære at kende.

Men det er ikke kun de store koncerter, der fylder i Radiounderholdningsorkestrets scrapbog. Orkestret sniger sig ind her og der og alle vegne med en lang række bidrag til landets kulturliv: musikproduktioner til tv-serier og børneudsendelser, film- og teaterproduktioner, turnéer, pladeindspilninger og de populære weekendkoncerter i Radiohusets Koncertsal

Alle pressemeddelelser om: