Montgomerys bil på visit i Holstebro

3. maj 1995

Til redaktionen

Holstebro, 3. maj 1995

Tekst af journalist Flemming Hove.

Foto ved pressefotograf Jens Bach.

Såvel tekst som foto kan frit anvendes og publiceres – uden beregning.

Foto rekvireres ved henvendelse til
Tilsted Communication,
Inge-Lise Dinesen, tlf. 97 43 23 00.
eller E-mail: post@tilsted.dk

Yderligere informationer – kontakt venligst Holstebro Museum ved direktør Torben Skov på telefon 97 42 29 33.

 

Montgomerys bil på visit i Holstebro

 

De allieredes befrier, feltmarskal Montgomery, modtog i 1945 danskernes hyldest som passager i en Humber årgang 1939. Den er udstillet i Holstebro fra 4. maj til og med 2. pinsedag

Den britiske feltmarskal Montgomery var om nogen symbolet på Danmarks befrielse i de bevægede majdage for 50 år siden. Stående i en skinnende blankpudset Humber kørte han i triumf gennem Københavns gader og modtog folkets hyldest.

I dag indgår den historiske Humber i en imponerende veteranbilsamling på Vedstårup Teglværk nær Assens på Vestfyn. Det er lykkedes museumsdirektør Torben Skov fra Holstebro Museum at få Humberen til byen, så alle interesserede kan føle historiens vingesus på nærmeste hold. Humberen vil være udstillet på museet fra torsdag den 4. maj til og med 2. pinsedag.

Foruden Montgomery har Humberen ved flere lejligheder fragtet statsoverhoveder og kendte personligheder rundt i København. I 1950 var det navnkundige Winston Churchill, der kørte i triumf gennem hovedstaden i vognen, og ved den lejlighed sad modstandsmanden Ole Lippmann ved rattet.

Humberen spillede også en væsentlig rolle, da fragtskibet Flying Enterprises danske kaptajn, Kurt Karlsen, blev hyllet for sin heltedåd af store menneskemængder i København. Forgæves havde han under stor mediebevågenhed forsøgt at redde skibet fra forlis, og han blev den 12. juni 1952 kørt rundt i København i Humberen.

Historisk set

Humberen ejedes af lædergrosserer Valerius Ragoczy.

Han stillede velvilligt bilen til rådighed, da de allieredes prominente personer med fly ankom til Danmark og standsmæssigt skulle køres i triumftog. General Bernard Law Montgomery blev hentet i lufthavnen i Humberen af generalmajor Dewing, der var chef for de britiske tropper i Danmark. På køreturene i hovedstaden opholdt feltmarskallen sig dels i Humberen, dels i kongens store parade-Cadillac.

Som så mange andre veteranbiler har den historiske Humber ført en omflakkende tilværelse. Efter lædergrosserer Ragoczy var den ejet af flere medlemmer af Dansk Veteranbil Klub, men de fik den aldrig restaureret.

Familien Strøjer Hansen fra Vedstårup Teglværk blev opmærksom på, at Humberen eksisterede, da de i et ugeblad så en lille artikel med overskriften “Her står Montys gamle bil”. Vognen holdt upåagtet i en garage, og ejeren var villig til at lade familien Strøjer Hansen overtage vognen.

Veteranbilmuseet ejes i dag af teglmester Jørgen Strøjer Hansen, der er femte generation af teglværksdynastiet. Sammen med sin far, Th. Strøjer Hansen, har han i løbet af de sidste 30 år fundet, købt og renoveret de mange veteranbiler, og den røde tråd har altid været, at bilerne skal fortælle et stykke historie. Samlingen omfatter 45 veteranbiler, og en del af dem kan fortælle historier om bl.a. Kong Frederik den Niende, Shahen af Persien, Sultanen af Oman og det engelske kongehus.

Alle pressemeddelelser om: