Enestående klenodie på Holstebro Museum

13. juli 1994

Til redaktionen

Holstebro, 13. juli 1994

Tekst af journalist Flemming Hove.

Foto ved pressefotograf Jens Bach.

Såvel tekst som foto kan frit anvendes og publiceres – uden beregning.

Foto rekvireres ved henvendelse til
Tilsted Communication,
Inge-Lise Dinesen, tlf. 97 43 23 00.
eller E-mail: post@tilsted.dk

Yderligere informationer – kontakt venligst Holstebro Museum ved museumsinspektør Esben Graugaard på telefon 97 42 29 33.

 

Enestående klenodie på Holstebro Museum

 

Efterkommer af Holstebros mest berømte mand har foræret museet forfaderens adelsbrev

En tilsyneladende umulig drøm er gået i opfyldelse for Holstebro Museum.

Efter lang tids arbejde er det omsider lykkedes museumsinspektør Esben Graugaard at få fat i et næsten 300 år gammelt, originalt adelsbrev.

– Det er et enestående klenodie, siger Esben Graugaard. I 1704 blev Holstebros til dato mest berømte mand, Chr. de Linde, adlet for sine tjenester over for staten. Det originale adelsbrev har siden været i slægtens eje. Vi ville gerne have det udstillet men vidste ikke, hvor det var henne i verden.

Men sidste år skete der noget.

– En dag besøgte en engelsk gentleman museet og fortalte, at han hed Chr. de Linde. Han var efterkommer af Chr. de Linde fra Holstebro og kunne fortælle, at han havde det originale adelsbrev hængende i sit sommerhus i de franske alper, fortæller Esben Graugaard. Siden har vi arbejdet på at få adelsbrevet deponeret i museets samlinger, og det er lykkedes nu.

Chr. de Linde var én af Danmarks rigeste mænd, og han ejede bl.a. ni herregårde ved sin død i 1706. Han var oprindelig købmand, og under svenskerkrigene lånte han staten penge. I 1704 blev han adlet som tak for sine tjenester over for staten. Adelsbrevet er forsynet med kongens underskrift og segl, og det viser Chr. de Lindes smukke våbenskjold.

– Det er et af de største klenodier fra 1700-årene. Adelsbrevet er ikke blot et enestående klenodie for Holstebro, men for hele Ringkøbing Amt, siger Esben Graugaard.

Alle pressemeddelelser om: